Kerknieuws uit 't Tonckeltje - april 2022

Kerkdiensten

1 mei 19:30 uur Joh. de Heer dienst
8 mei 09:30 uur Mevr. H. Mertens te Meppen
15 mei 09:30 uur Mevr. C. Dun te Veendam
22 mei 09:30 uur Ds. R. Poede
29 mei 09:30 uur Ds. R. Poede
5 juni 09:30 uur Ds. R. Poede
Pinksteren

We hopen dat onze diensten door kunnen gaan en dan bent u van harte welkom tot het bijwonen van de bovenstaande diensten.

Informatie kerkdiensten

Zondag 1 mei
Op deze zondag zullen we een avondzangdienst houden in het teken van de liederen van Johannes de Heer, aanvang 19.30 uur. Op het orgel zal spelen Marcel Gelderloos, de dienst zal onder leiding staan van Harry Huisman en Antje Nieboer. Er zal deze zondag geen ochtenddienst zijn.

Denkt u er om dat m.i.v zondag 8 mei de diensten weer om 09.30 uur beginnen, tenzij anders aangegeven.

Zieken

We wensen allen die ziek zijn en/of medische behandelingen ondergaan heel veel sterkte. Ook denken we aan hen die het moeilijk hebben of zich eenzaam voelen. Een kaartje of een bezoek wordt vaak op prijs gesteld.

Giften voor de bloemen

- mevr. B. te N.P. - € 12,50
- mevr. M. te V. - € 20,00

Hartelijk dank voor de ontvangen gift.

Gestorvenen in de afgelopen periode

- 9 maart 2022: dhr. F.A. Drok, Zuidwending 303

En niemand weet wat leven is, alleen dat het gegeven is.
En dat van deze geheimen is, God het begin en einde is.

Familieberichten

- geboorte...
- ziekte...
- huwelijk...
- bedankje...
- enz.

Wilt u een familiebericht in het Tonckeltje vermelden, stuur dit dan schriftelijk naar het 'redactieadres Het Kerkblad' vermeld verderop in 't Tonckeltje.
Onze kerk dient zich ook aan de AVG te houden en zal daarom met de grootste zorgvuldigheid omgaan met de persoonsgegevens.
Wij weten dat deze rubrieken goed gelezen en op prijs gesteld worden, maar helaas moeten wij ons ook aan de wet houden.

Vrijheid

Schrik maar niet te erg wanneer u in uw dromen
al die schuldeloze slachtoffers ziet staan
die daarginds bij het gevecht zijn omgekomen
en u vragen hoe lang dit nog zo moet gaan.

En u zult toch ook zo langzaamaan wel weten
dat er mensen zijn die ziek zijn van geweld,
die het bloed en de ellende niet vergeten
en voor wie nog steeds een mensenleven telt.

Droom maar niet te veel van al die dode mensen,
droom maar fijn van overwinning en van macht.
Denk maar niet aan al die vredeswensen.
Mijnheer de president, slaap zacht.

(Boudewijn de Groot)

In mijn geboortejaar zong Boudewijn de Groot dit lied, toen als protest tegen de oorlog in Vietnam. Maar helaas 57 jaar later is deze tekst weer actueel. Maar eigenlijk zijn er de afgelopen jaren genoeg plekken geweest waar deze tekst op van toepassing was en is.
Over een paar dagen staan ook wij stil op 4 mei en vieren we op 5 mei de bevrijding. We staan op 4 mei stil bij de gevallenen in de oorlog en bij hen die in de vredesoperaties nadien zijn omgekomen. Dit jaar zal dat een bijzondere dimensie hebben. De oorlog is niet zo ver weg als wij altijd hoopten. In Europa wordt op dit moment een strijd op leven en dood gevoerd met alle gruwelijkheden die daar schijnbaar bij horen. We worden iedere keer weer opgeschrikt door gruwelijke bombardementen, op scholen, ziekenhuizen en treinstations. En als je denkt dat het niet erger kan, blijkt het nog altijd erger te kunnen.
Maar zoals Boudewijn de Groot al zong, de man in het Kremlin doet het ogenschijnlijk niets, hij droomt alleen van overwinning en van macht.

De oorlog in de Oekraïne doet ons juist in deze dagen weer stilstaan bij het feit hoe belangrijk het is dat wij in een vrij land leven, in vrijheid. Iets dat we misschien soms als iets te vanzelfsprekend zijn gaan zien. Het doet ons beseffen dat de vrijheid fragiel, breekbaar is en dat dat iedere dag onderhoud nodig heeft. Vrijheid is niet vanzelfsprekend, soms moet er, zoals in de Oekraïne, voor gevochten worden.
Op 5 mei vieren we de bevrijding, laten we dat ook vooral doen. En laten we staan voor die vrijheid dat iedereen zijn leven mag inrichten zoals hij of zij dat wil. Dat we hier vrijuit mogen spreken en kritiek hebben op onze regering zonder dat we daarvoor in een strafkamp komen.
Die vrijheid willen we bewaken en dat betekent ook dat we elkaar de ruimte gunnen en dat we het met elkaar oneens kunnen en durven zijn. Want dat ontbreekt er nog wel eens aan de laatste tijd. Bedreigingen, zelfs doodsbedreigingen aan de mensen van de media, of de politiek. Dat zet ook onze vrijheid onder druk en daar moeten wij ons tegen teweer stellen. Want de vrijheid voor jou betekent de vrijheid van de ander, wat je jezelf gunt moet je de ander ook gunnen.
Vrijheid is een kostbaar goed en daarom vieren we op 5 mei hartstochtelijk dat wij die vrijheid hebben.

Ds. Raymond Poede

Begraafplaats

We begrijpen dat u bij uw geliefden op de begraafplaats een bloemetje wilt plaatsen. Hier hebben we uiteraard geen enkel bezwaar tegen, maar we willen u vragen als u het bloemstukje weer weghaalt het niet in de heg of bij de heg op de grond te deponeren.
Aan de hoofdingang (bij de 2 grote bomen) staat een container waar u het in mag doen. Is dit te ver lopen voor u, neemt u het alstublieft dan mee naar huis om in uw eigen afvalcontainer te doen.
Op deze wijze houden we gezamenlijk de begraafplaats netjes.

Dank voor uw medewerking,
Beheerder begraafplaats, Albert Nieboer

Van de kerkenraad

Gemeenteavond
De gemeenteavond is gepland op donderdag 19 mei a.s.. Voorafgaande aan de gemeenteavond zullen we een vesper gaan houden, deze begint om 19.30 uur, de vergadering zal om 20.00 uur beginnen. Noteert u deze datum alvast in uw agenda en nadere informatie zult u ontvangen uiterlijk de zondag voorafgaande aan de gemeenteavond.

Verhuur gebouw en kerk
In het vorige Tonckeltje is vergeten te vermelden dat de kerk en/of het gebouw weer gehuurd kan worden vanaf 4 april. Voor de verhuur kunt u contact opnemen met mw. T. Haarsma, u vind haar telefoonnummer op de achterkant van 't Tonckeltje.

Namens de kerkenraad,
scriba Antje Nieboer