Kerknieuws uit 't Tonckeltje - september 2021

Kerkdiensten

3 oktober 10:00 uur Dhr. H. Pater te Muntendam
10 oktober 10:00 uur Ds. R. Poede
Gezamenlijke dienst met Protestantse Gemeente Muntendam
17 oktober 10:00 uur Mevr. H. Mertens te Meppen
24 oktober 10:00 uur Mevr. M. van Vliet te Veendam
31 oktober 11:00 uur Ds. R. Poede

Iedereen is van harte welkom tot het bijwonen van bovenstaande diensten.

Informatie kerkdiensten

Zondag 10 oktober
Deze zondag is er een gezamenlijke dienst met de Protestantse Gemeente Muntendam. Deze dienst zal worden gehouden in onze eigen kerk in Ommelanderwijk-Zuidwending.

Zondag 31 oktober
Denkt u er om dat deze dienst om 11:00 uur begint.

Het geloof

Het geloof is een stok om op te steunen
niet om anderen mee te slaan.

Slechts een klein beetje hoop,
is voldoende om liefde te laten ontluiken.

E. Laurillard/Stendhal

Zieken

We wensen allen die ziek zijn en/of medische behandelingen ondergaan heel veel sterkte. Ook denken we aan hen die het moeilijk hebben of zich eenzaam voelen. Een kaartje of een bezoek wordt vaak op prijs gesteld.

Gestorvenen in de afgelopen periode

- 30 juni 2021 - dhr. E.H. Bloem te Veendam
- 25 augustus 2021 - ds. dhr. D.C. van Vliet (jarenlang gast-voorganger van onze gemeente)

En niemand weet wat leven is, alleen dat het gegeven is.
En dat van deze geheimenis, God het begin en einde is.

Familieberichten

- geboorte...
- ziekte...
- huwelijk...
- bedankje...
- enz.

Wilt u een familiebericht in het Tonckeltje vermelden, stuur dit dan schriftelijk naar het 'redactieadres Het Kerkblad' vermeld verderop in 't Tonckeltje.
Onze kerk dient zich ook aan de AVG te houden en zal daarom met de grootste zorgvuldigheid omgaan met de persoonsgegevens.
Wij weten dat deze rubrieken goed gelezen en op prijs gesteld worden, maar helaas moeten wij ons ook aan de wet houden.

Tot welke inzichten jam maken kan leiden

Rondom ons huis hebben we verschillende fruitbomen. De opbrengst van die bomen verschilt nogal per jaar. In het voorjaar zitten alle bomen vol met bloesem, maar dat wil nog niet zeggen dat er in het najaar veel fruit aan zit. Zo is onze pruimenboom al twee jaar met een sabbatical bezig. Meer dan 5 pruimen per jaar kunnen er niet af. En als ik er niet op tijd bij ben, hebben de wespen en ander ongedierte hun best al gedaan en grijp ik mis. Ook de perenboom heeft dit jaar geen zin. Waar we andere jaren bakken vol met peren hebben gekregen heeft hij of zij (geen idee wat een perenboom is) dit jaar gemeend een jaar over te moeten slaan. De appelbomen doen het redelijk goed. Genoeg appels. In de voorafgaande jaren maakten ik nog wel eens appelmoes, maar dat werd in huize Poede niet gewaardeerd. En dat is niet omdat ik geen appelmoes kan maken, maar omdat er stukjes in zaten en dat bliefde men niet. Zelfs de staafmixer was niet in staat om aan de eisen van mijn medehuisgenoten te voldoen. Dus blijft er weinig anders over dan appeltaarten en appelcake te maken. Die gelukkig wel goede aftrek vinden. Blijven er nog over de vlierbessenstruiken en de effiesboom. Over de vlierbessen kan ik kort zijn. Daarvoor ben ik altijd te laat. Op het moment dat ik denk vlierbessenjam te gaan maken, zijn ze of verorberd door de vogel of inmiddels uitgedroogd. Op een of andere manier krijg ik het altijd weer voor elkaar deze lekkernij te laat op te merken. Blijft de effiesboom. Tot een paar jaar terug had ik er geen idee van dat ik die had. Tot dat een tante voorkwam, die nogal van het van het jam maken is. Zij wees mij erop dat ik een effiesboom in de tuin had, waar je heerlijk jam van kon maken. Ik had geen enkel idee wat effies waren, maar bij een zoektocht op internet (Google heeft tenslotte bijna overal een antwoord op) bleek effies een Drentse benaming te zijn voor een soort van wilde pruimenboom. Dus de afgelopen jaren werd mijn kast gevuld met effiejam. Tot twee jaar terug toen ook deze boom even rust nam. Dit jaar bleek de boom echter weer zin te hebben en heeft hij veel vruchten.

Na wat moeizaam plukwerk, de boom is wat groot, had ik twee bakken vol met effies. Daar kon weer genoeg jam van gemaakt worden. Na het schoonspoelen alles in de pan gedaan, wat gelei suiker erbij. En de jam stond heerlijk te pruttelen op het voor. Het voorbereidend werk, potjes schoonmaken en dergelijke kon ik tussentijds verrichten. Jam in de potjes gedaan en ik wilde mijn huisgenoten trakteren op een heerlijk beschuitje effiesjam. Bij de eerste hap ging het direct al mis, die werd gelijk uitgespuugd. Enigszins verontwaardigd vroeg ik wat er aan de hand was, ik had tenslotte niet voor niets een halve middag staan schoonmaken. Tot mijn grote schrik bleek ik iets vergeten te hebben. Effies zijn pruimen en hebben dus een pit. In al mijn ijver had ik die vergeten eruit te halen. Waardoor de jam wel een erg pittig karakter kreeg.

Moraal van het verhaal is: een goede voorbereiding is het halve werk. Niet alleen bij jam maken.

Mr. Ds. Raymond Poede

Van de kerkenraad

Oud papier
De opbrengst van het oud papier voor het 4e kwartaal 2020 bedroeg € 247,80.

Kaarten, postzegels, enz.
U bent al een kleine 50 jaar gewend dat u kaarten, brillen, postzegels, cartridges enz. bij de kerk kunt inleveren. De opbrengst werd en wordt altijd besteed voor de projecten van Kerk in Aktie.
Onze kerk verleende al die jaren een vrijwillige bijdrage aan deze inzameling. U kon het bij ons inleveren en alles werd netjes door een gemeentelid verzamelt en één keer in de zoveel weken werden de vele verzamelde vuilniszakken door een ander gemeentelid naar het verzamelpunt gebracht.
Helaas voor ons worden deze verzamelpunten in het noorden van het land steeds schaarser, waardoor wij vele kilometers moeten rijden.
Ook in deze digitale tijd worden er steeds minder kaartjes verzonden, cartridges hergebruikt, waardoor er ook steeds minder binnenkomt. Dit heeft de kerkenraad doen besluiten om te stoppen met deze inzamelactie.
Mocht u nog kaarten, brillen, postzegels, cartridges enz. hebben kunt u ze tot 15 oktober a.s. inleveren bij de kerk of een kerkenraadslid.
Wij zullen dan nog éénmaal alle ingezamelde spullen naar het verzamelpunt brengen.

Onze dank gaat uit naar mevr. G. Meerburg die dit project vele jaren op zich heeft genomen en de fam. J.G. Gelderloos voor het vele jaren brengen naar het verzamelpunt. Bedankt voor jullie jarenlange ondersteuning.
Daarnaast willen wij natuurlijk u bedanken voor het vele jaren verzamelen van deze spullen. Hartelijk dank hiervoor.

Lichtjesavond
De kerk zal ook dit jaar samen met uitvaartverzorging Anny Munneke een lichtjesavond organiseren in de kerk en op onze begraafplaats.
Dit zal plaatsvinden op maandagavond 1 november 2021 an 19.00 tot 21.00 uur.
In de kerk kunt u rustig genieten van een moment van stilte / nagedachtenis. Er is hier ook een mogelijkheid om zelf een lichtje aan te steken. Daarnaast kunt u de verlichte route lopen naar de begraafplaats. Hier staan in alle paden lichtjes zo kunt u naar uw dierbare(n) lopen, voor een herdenkingsmoment.
Mocht u behoefte hebben tot een gesprek, kopje koffie en/of thee is dit ook mogelijk, hier is een hoekje achter in de kerk voor ingericht.

Warme groet en blijf gezond.
Namens de kerkenraad, scriba Antje Nieboer