Kerknieuws uit 't Tonckeltje - maart 2022

Kerkdiensten

27 maart 10:00 uur Pastor W.P. Kulk te Veendam
3 april 10:00 uur Dhr. G. Iwema te Muntendam
10 april 10:00 uur Ds. R. Poede
14 aprilt 19:30 uur Pastor W.P. Kulk te Veendam
Witte Donderdag, Heilig Avondmaal
17 april 09:30 uur Ds. R. Poede
Pasen
24 april 10:00 uur Mevr. G. Lenting te Wildervank
1 mei 19:30 uur Joh. de Heer dienst

We hopen dat onze diensten door kunnen gaan en dan bent u van harte welkom tot het bijwonen van de bovenstaande diensten.

Informatie kerkdiensten

Donderdag 14 april
Op deze donderdag zal de dienst om 19:30 uur beginnen en zullen we met elkaar het Heilig Avondmaal vieren.

Zondag 17 april, 1e Paasdag
Voorafgaande aan de dienst van Pasen, zullen we weer met elkaar het ontbijt gaan gebruiken. Deze begint om 08.30 uur en de dienst zal dan om 9.30 uur beginnen.

Zondag 1 mei
Op deze zondag zullen we een avondzangdienst houden in het teken van de liederen van Johannes de Heer, aanvang 19.30 uur. Op het orgel zal spelen Marcel Gelderloos, de dienst zal onder leiding staan van Harry Huisman en Antje Nieboer. Er zal deze zondag geen ochtenddienst zijn.

Denkt u er om dat m.i.v zondag 8 mei de diensten weer om 09.30 uur beginnen, tenzij anders aangegeven.

Zieken

We wensen allen die ziek zijn en/of medische behandelingen ondergaan heel veel sterkte. Ook denken we aan hen die het moeilijk hebben of zich eenzaam voelen. Een kaartje of een bezoek wordt vaak op prijs gesteld.

Familieberichten

- geboorte...
- ziekte...
- huwelijk...
- bedankje...
- enz.

Wilt u een familiebericht in het Tonckeltje vermelden, stuur dit dan schriftelijk naar het 'redactieadres Het Kerkblad' vermeld verderop in 't Tonckeltje.
Onze kerk dient zich ook aan de AVG te houden en zal daarom met de grootste zorgvuldigheid omgaan met de persoonsgegevens.
Wij weten dat deze rubrieken goed gelezen en op prijs gesteld worden, maar helaas moeten wij ons ook aan de wet houden.

Geef vrede, Heer, geef vrede
(Lied 1010)

Op het moment dit ik dit stukje schrijf is de oorlog in Oekraïne nog in volle gang, de strijd is nog niet gestreden en er wordt nog steeds dapper gevochten tegen de Russische indringers.

De tijden zijn op drift. Oorlog in Europa voor het eerst sinds lange tijd. Een oorlog begonnen door een doortrapt en waanzinnig mens, Vladimir Poetin. De beelden van wat zijn waanzin, zijn grootheidswaanzin teweegbrengt komen dagelijks voorbij. We zien het lijden van het volk in de Oekraïne. Maar tegelijkertijd voelt het zo absurd en vervreemdend. Op nog geen 1500 kilometer van hier wordt oorlog gevoerd. Dezelfde afstand als tussen hier en Rome, een plek waar ik regelmatig op vakantie ben geweest. Echt dichtbij besef je dan.

We worden geschokt door de beelden die we zien, Huizen van burgers worden rucksichtslos gebombardeerd, de mensen in gebombardeerde steden zoals Kiev, Charkov en vele andere steden zitten opgepropt in de schuilkelders. Mannen die achterblijven om voor hun vrijheid en land te vechten, terwijl de vrouwen en kinderen wegvluchten naar de buurlanden. Met de afschuwelijke vraag: zien we elkaar ooit weer?

Je voelt je zo machteloos in deze dagen, soms wil je je gezicht afwenden en doen alsof het er niet is, maar dat is struisvogelpolitiek en kunnen we ons ook niet veroorloven. De mensen in de Oekraïne vechten voor hun vrijheid en hun manier van leven en verdienen onze steun. Gelukkig is die er vanuit onze samenleving ook in grote mate. Zo sprak ik maandag iemand die net als vele anderen zijn huis openstelt voor de vluchtelingen uit de Oekraïne. En ook de actie op radio en tv bracht vele mensen in beweging en bracht het prachtige bedrag van 106 miljoen euro op.

Toch merk je dat deze oorlog dichtbij komt. Zo ook in ons gezin. Mijn schoonzuster komt uit de Oekraïne en kent daar nog steeds mensen, zij maakt zich grote zorgen over hen. Maar ook bij mijn dochter Floortje in de klas zit een meisje dat uit de Oekraïne komt. Haar beide opa’s en oma’s wonen daar nog. In de klas heeft ze daarover verteld. De angst en verdriet die zij en haar ouders hebben, en de grote zorgen over de familie. De gruwelijke onzekerheid waar ze in verkeren. Het verhaal had diepe indruk op Floortje gemaakt en indirect op mij.

Hoe je leven zo op de kop kan komen te staan, in zo’n korte tijd, door het toedoen van één man. En niet alleen in de Oekraïne, ook in Rusland zelf worden alle protesten bruut terneergeslagen.
Want dat is wat we in Rusland zien gebeuren, waar een man het leven van velen bepaald, zijn volk mee de oorlog intrekt, ook geen tegenspraak duldt en dus zelfs de mensen die tegen hem opstaan met bruut geweld aanpakt. Zelfs een oude vrouw die de slag om Stalingrad nog heeft meegemaakt en daar een diepe weerzin tegen de oorlog ontwikkeld heeft en opstaat tegen deze oorlog. Zelfs voor deze moedige oude vrouw was er geen respect en ze werd net als vele duizenden anderen afgevoerd door de Russische politie.

We moeten en kunnen niet anders dan rechtop blijven staan tegen dit onmogelijk en niet gedulde geweld. Samen sterk blijven staan voor de menselijkheid en niet opgeven. We kunnen en mogen dit niet over onze kant laten gaan.

We willen daarom blijven bidden voor de vrede hoe ver die ook weg lijkt. En ons blijvend verenigen tegen het onrecht.
Ik hoop en bid dat we die saamhorigheid kunnen vasthouden.

Ds. Raymond Poede

Van de kerkenraad

Vastenmaaltijd
We zitten in de veertigdagentijd voor Pasen en zijn op de woensdagavonden kort samen bij elkaar, om te luisteren naar een verhaal, enkele liederen te zingen en het nuttigen van een sobere maaltijd. Aanvang 18.30 uur.

De volgende vastenmaaltijden zijn:
- woensdag 30 maart bij de Vrije Evangelische Gemeente in de Kandelaar
- woensdag 6 april bij de Protestantse Gemeente Muntendam
- woensdag 13 april bij de Protestantse Gemeente Veendam

U wordt van harte uitgenodigd om deze bijeenkomsten bij te wonen.

Paasontbijt 17 april a.s.
De kerkenraad nodigt u/jou van harte uit om samen het Paasontbijt voorafgaande aan de dienst bij te wonen. Dit zal plaatsvinden op Paaszondag 17 april a.s. vanaf 08.30 uur in het gebouw.
Het ontbijt zal het karakter hebben van ontmoeting met elkaar en samen alles delen.

Namens de kerkenraad,
scriba Antje Nieboer

Mensen

Mensen die tijd voor je hebben,
geen voorbijgangers maar geïnteresseerden.
Mensen, die zich zelf overslaan, alleen jouw verhaal.
Mensen die bescheiden zijn,
toenadering zoeken, naast je staan.
Mensen- al was het er maar één.

De zon lijkt verduisterd, de maan zonder licht.
Angst overheerst,
hoe vind je de goede weg in het donker?
Toch, soms bloeien bloemen
zomaar onder een oude boom.

En na tweeduizend jaar geeft de olijfboom,
nog steeds vrucht omdat zij
met sterke benen in zuiver water staat.
Deze boom als teken van vertrouwen en moed,
in een wereld van verduistering en angst.

Schrijver onbekend