Kerknieuws uit 't Tonckeltje - januari 2022

Kerkdiensten

30 januari 10:00 uur Mevr. H. Mertens te Meppen
6 februari 10:00 uur Mevr. C. Dun te Veendam
13 februari 10:00 uur Ds. R. Poede
Gezamenlijke dienst met Protestante Gemeente Muntendam; Heilig Avondmaal
20 februari 10:00 uur Mevr. G. Lenting te Wildervank
27 februari 10:00 uur Dhr. W. Th. van der Wal te Winschoten

Dit overzicht van kerkdiensten is onder voorbehoud van de eventuele corona maatregelen die gemaakt gaan worden. We hopen dat onze diensten door kunnen gaan en dan bent u van harte welkom tot het bijwonen van de bovenstaande diensten.

Informatie kerkdiensten

De vermelde diensten zijn zoals u kunt begrijpen onder voorbehoud. Met het ter perse gaan van 't Tonckeltje mogen de diensten nog gewoon doorgaan, met een aantal maatregelen waaraan we ons moeten houden.
* Bij het verplaatsen van en naar uw zitplaats is het dragen van een mondkapje verplicht
* Houd zoveel als mogelijk is de 1,5 meter afstand
* De koster heeft richtlijnen ontvangen van de kerkenraad en wij vragen u om hier zoveel als maar mogelijk is aan te houden.

Namens de kerkenraad,
scriba Antje Nieboer

Giften kerk

- fam. G. te V. - € 100,00

Hartelijk dank voor uw gift.

Gestorvenen in de afgelopen periode

- 21 december 2021: dhr. J.J.B. (Jan) de Bruijn, Zuidwending 311
- 25 december 2021: dhr. L. (Leen) Lamain, Ommelanderwijk 141-5

En niemand weet wat leven is, alleen dat het gegeven is.
En dat van deze geheimenis, God het begin en einde is.

Zieken

We wensen allen die ziek zijn en/of medische behandelingen ondergaan heel veel sterkte. Ook denken we aan hen die het moeilijk hebben of zich eenzaam voelen. Een kaartje of een bezoek wordt vaak op prijs gesteld.

Familieberichten

- geboorte...
- ziekte...
- huwelijk...
- bedankje...
- enz.

Wilt u een familiebericht in het Tonckeltje vermelden, stuur dit dan schriftelijk naar het 'redactieadres Het Kerkblad' vermeld verderop in 't Tonckeltje.
Onze kerk dient zich ook aan de AVG te houden en zal daarom met de grootste zorgvuldigheid omgaan met de persoonsgegevens.
Wij weten dat deze rubrieken goed gelezen en op prijs gesteld worden, maar helaas moeten wij ons ook aan de wet houden.

Zoals het klokje thuis tikt...

Zoals u waarschijnlijk wel weet, staat ons huis midden in het aardbevingsgebied en dat is ook goed te zien. Scheuren in binnen en buitenmuren en een geweldige vloer die als knikkerbaan kan dienen, want als je aan de ene kant een knikker legt, snelt die onmiddellijk naar de ander kant van de kamer. We hebben overwogen om SBS6 te vragen om hier het programma Marble Mania op te nemen, maar dat leek ons in deze corona tijd toch niet zo’n goed plan.

Inmiddels zijn we na een fiks aantal jaren zo ver dat ons huis verstrekt gaat worden. Dat heeft het nodige doorzettingsvermogen gekost en heel veel gesprekken met het NCG. Waaruit steeds weer bleek hoe moeilijk het is om uit te leggen wat het met je doet als je huis er zo aan toe is. Ik moest hier maandag 10 januari weer aan terugdenken. De dag waarop veel aardbevingsslachtoffers hun subsidie van 10.000 euro konden navragen. Het bleek een gezellige dag te worden. Velen had zich achter de computer genesteld met een kopje koffie om uren te mogen wachten tot ze hun aanvraag mochten indienen, weer anderen zochten het gezelschap van anderen op en stonden gezamenlijk in de kou voordat ze op een gemeentehuis hun aanvraag konden indienen.
Toch fijn dat ze in Den Haag zo aan het saamhorigheid gevoel in Groningen werken. En dat er te weinig geld was vrijgemaakt, ach daarvan zullen ze wel gedacht hebben dat zijn de Groningers inmiddels wel gewend.

Dat Groningen inmiddels als buitengebied gezien wordt werd weer pijnlijk duidelijk toen het NOS journaal na eerst de situatie in Groningen te hebben besproken de presentator het nieuws vervolgde met de woorden: In Nederland….. Hoofdschuddend zag ik het aan, zover is het dus al gekomen wel de lusten, maar niet de lasten dan horen we er blijkbaar niet meer bij.

Gelukkig zijn er altijd mensen die alles weer even in perspectief zetten. In een ingezonden brief vanuit het dorp Amsterdam wees een briefschrijfster er op dat ook zij offers maken voor het algemeen belang. Zo staan zij elke dag altijd in de file of wonen bij het lawaai van Schiphol. Ik voelde me helemaal klein worden. Hoe kon ik zo egoïstisch zijn. Er is nog zoveel ander leed in Nederland.
Als ik de keuze had zou ik natuurlijk ook liever in een huis wonen dat op instorten staat, dan dagelijks uren in de file staan. Fijn dat er mensen zijn die de zaken even weer in de context zetten.

Ds. Raymond Poede

Kerkrentmeesters

Actie Kerkbalans 2022
Geef vandaag voor de kerk van morgen. Meer dan ooit missen we de warmte van andere mensen om ons heen: de handdruk bij een ontmoeting, een spontane knuffel, dat klopje op de schouder. Mensen zoeken verbinding, contact en genegenheid. En de kerk is daarbij voor veel mensen niet weg te denken: samen komen om je geloof in God, maar ook je levenservaringen te delen met elkaar. Met elkaar dat geeft een bijzondere band.

Kerkbalans vraagt u om te investeren in een levende kerk tijdens en na corona. Omdat we mensen zijn, mensen die elkaar opzoeken in lastige, maar ook in mooie tijden.

Wilt u ook dat de kerk kan blijven doen waar ze al eeuwenlang voor staat? Geef dan vandaag voor de kerk van morgen. Dankzij uw bijdrage kan de kerk voortbestaan.

Namens de kerkrentmeesters,
Gert Jan Farenhorst en Harry Huisman

Van de kerkenraad

Kerkdiensten en verhuur
Op het moment van ter perse gaan, is besloten om de kerkdiensten weer door te laten gaan. In de kerk kunnen we ruim de 1,5 meter garanderen en de hiervoor vermelde maatregelen aanhouden.
Maar mochten de besmettingen en maatregelen weer dusdanig zijn dat het beter is om de kerkdeuren weer te gaan sluiten, zullen we dit zeker gaan doen. Als kerk vallen wij buiten de wettelijke maatregelen die het kabinet geeft, maar als kerkenraad van deze kleine kerk vinden we dat we ook een maatschappelijke functie hebben. Daarom besluiten wij met een lockdown de deuren te sluiten, zodat we solidair zijn met de ondernemers en dorpshuizen in de buurt. Gelukkig zijn er meerdere kerken in de omgeving die dit ook doen. Ook zijn er kerken die hun diensten digitaal opnemen en uitzenden, helaas is dit voor ons te duur om alle benodigde apparatuur hiervoor aan te schaffen.

Wel denken we dat het verstandig is om geen verhuur te laten plaatsvinden voor het 1e kwartaal 2022 van het gebouw. We kunnen voor de vele deelnemers van de kaartclubs in het gebouw niet de 1,5 meter garanderen.

Namens de kerkenraad,
scriba Antje Nieboer