Kerknieuws uit 't Tonckeltje - december 2021

Kerkdiensten

24 december   De Kerstnachtdienst gaat helaas niet door
25 december 09:30 uur Ds. R. Poede
1e Kerstdag
2 januari   Geen dienst
9 januari 10:00 uur Ds. R. Poede
Nieuwjaarsdienst
16 januari 11:00 uur Ds. R. Poede
23 januari 10:00 uur Oecumenische dienst
30 januari 10:00 uur Mevr. H. Mertens te Meppen

Dit overzicht van kerkdiensten is onder voorbehoud van de eventuele corona maatregelen die gemaakt gaan worden. We hopen dat onze diensten door kunnen gaan en dan bent u van harte welkom tot het bijwonen van de bovenstaande diensten.

Informatie kerkdiensten

De vermelde diensten zijn zoals u kunt begrijpen onder voorbehoud. Met het ter perse gaan van 't Tonckeltje mogen de diensten nog gewoon doorgaan, met een aantal maatregelen waaraan we ons moeten houden.
* Bij het verplaatsen van en naar uw zitplaats is het dragen van een mondkapje verplicht
* Houd zoveel als mogelijk is de 1,5 meter afstand
* De koster heeft richtlijnen ontvangen van de kerkenraad en wij vragen u om hier zoveel als maar mogelijk is aan te houden.

Namens de kerkenraad,
scriba Antje Nieboer

Kerstnachtdienst, 24 december
Als kerkenraad vinden we het niet verantwoord om met de huidige corona maatregelen de Kerstnachtdienst te laten doorgaan.
We vinden het erg jammer en hopen op uw begrip.
Volgend jaar hopen we u weer te mogen ontvangen op onze traditionele Kerstnachtdienst met de al oude bekende Kerstliederen.

Zondag 25 december 1e Kerstdag
Op 1e Kerstdag de viering van de geboorte van kindje Jezus.
Denkt u er om dat deze dienst om 9:30 uur begint.

Zondag 2 januari
Op deze zondag zel er geen dienst zijn in onze kerk.

Zondag 9 januari
Op deze zondag is het de bedoeling dat we de nieuwjaarsdienst met elkaar vieren. Normaal gaan we na de dienst met elkaar koffie en een borreltje drinken, maar of dit ook nu kan weten we op dit moment nog niet.

Zondag 16 januari
Denkt u er om dat deze dienst om 11:00 uur zal beginnen.

Zondag 23 januari
Op deze zondag is er normaal een Oecumenische Ontmoetingsdienst en voor 2022 staat hij gepland in de Protestantse Kerk Veendam. De dienst staat onder leiding van ds. M. Grashoff en begint om 10.00 uur.
Op dit moment weten we ook niet of deze dienst doorgang kan vinden, maar houd u de informatiekanalen in de gaten.

Kerkrentmeesters

Kerkbalans en Solidariteitskas 2021
Er zijn nog enkele personen die de bijdrage voor de kerkbalans en/of solidariteitskas van 2021 nog niet hebben betaald.
Wilt u, uw administratie nog eens nazien? Dank u voor uw medewerking.

Actie Kerkbalans 2022
Zoals elk jaar is er in januari, de start van de Kerkbalans. Ook dit jaar willen wij graag weer een beroep op u doen. Het thema is: “Geef vandaag voor de kerk van morgen“.
De campagne begint in de week van 15 januari 2022. In de week van 24 t/m 29 januari worden de enveloppen weer opgehaald. In een dienst zal de opbrengst bekend gemaakt worden. Wij hopen van harte dat u zoveel mogelijk meedoet.

De kerkrentmeesters

Giften bloemen

- mevr. B. te V. - € 100,00

Hartelijk dank voor uw gift.

Kerst 2021

Bij ons in huis is het, het hele jaar kerst.
Nee niet alleen omdat het vrede op aarde is in huize Poede, maar ook omdat we het hele jaar de kerstboom hebben laten staan. Ik geef toe het is een beetje bijzonder en het gebeurde eigenlijk zonder opzet.
De kerstboom staat in onze garage die geen garage meer is. Volgend jaar (als alles gaat zoals het gaat) moeten wij namelijk ons huis uit vanwege de versterking van ons huis. Omdat we toch dicht in de buurt willen blijven hebben we besloten onze garage te verbouwen, al hoewel verbouwen een groot woord is, tot een tijdelijke woning.
En daar zullen we dan minimaal een jaar in moeten verblijven, terwijl ons huis grondig versterkt wordt. Daar staat dus nu al een jaar onze kerstboom. Zijn licht verlicht de duisternis 's ochtend en 's avonds geeft ze gezelligheid. We hebben in het begin wel steeds een datum geprikt om hem weg te halen, maar daar kwam steeds iets tussen en uiteindelijk hebben we besloten om hem te laten staan totdat de verbouwing is afgrond. Als symbool van licht en hoop dat alles beter wordt.

Want daar gaat het met advent en kerst tenslotte over: licht en hoop. De geboorte van een kind, Jezus van Nazareth in dit geval, is het begin van iets nieuws. En dat niet alleen, een kind geeft hoop, een kind heeft toekomst en geeft toekomst. Een mooi toekomstvisioen hebben we wel nodig is deze dagen. Want nog steeds bepaald covid-19 voor een deel ons leven en wanneer het op gaat houden, daar zijn de deskundigen het nog niet over eens, maar dat we er nog (lang) niet vanaf zijn is wel zeker. Dat laten de cijfers ons ook wel zien.

Daar kunnen we op 2 manieren op reageren, we kunnen wegzakken in frustratie en mopperen op alles wat niet kan, hoe logisch dat ook is, het lost niets op. Het is beter voor ons persoonlijk welzijn als we ons richten op mooie dingen en een van die dingen is voor mij toch altijd nog het kerstfeest.

Ik hou van het licht in de boompjes, de kerstkransjes bij de koffie en het gezelschap van gezin en familie. Kerst is als het goed is het zinnebeeld van hoe het zou moeten zijn. In vrede met elkaar leven, daarbij oog hebben voor de ander en er uit alle macht proberen er het beste van te maken. Ik laat de boom nog maar even staan om mij daar iedere dag weer aan te herinneren, misschien ook een idee voor u.

Ds. Raymond Poede

Zieken

We wensen allen die ziek zijn en/of medische behandelingen ondergaan heel veel sterkte. Ook denken we aan hen die het moeilijk hebben of zich eenzaam voelen. Een kaartje of een bezoek wordt vaak op prijs gesteld.

Familieberichten

- geboorte...
- ziekte...
- huwelijk...
- bedankje...
- enz.

Wilt u een familiebericht in het Tonckeltje vermelden, stuur dit dan schriftelijk naar het 'redactieadres Het Kerkblad' vermeld verderop in 't Tonckeltje.
Onze kerk dient zich ook aan de AVG te houden en zal daarom met de grootste zorgvuldigheid omgaan met de persoonsgegevens.
Wij weten dat deze rubrieken goed gelezen en op prijs gesteld worden, maar helaas moeten wij ons ook aan de wet houden.

Van de kerkenraad

Kerkdiensten
De kerkenraad heeft in een vergadering besloten om de ochtenddiensten zoveel als mogelijk is door te laten gaan. Wij zijn een kleine gemeente en in de kerk zitten we 1,5 meter van elkaar en we dragen mondkapjes bij het verplaatsen in de kerk.
Maar mocht het zo zijn dat dit niet meer vertrouwd is, zal onze kerkdeur weer op slot gaan. Zou u graag een dienst willen bijwonen, bent u van harte welkom. Maar als u zeker wilt zijn of de dienst ook werkelijk gaat plaatsvinden, adviseren wij u naast 't Tonckeltje onze website in de gaten te houden of eventueel contact op te nemen met een kerkenraadslid.
Ook is besloten om de verhuur van kerk/gebouw voorlopig stop te zetten. Zodra het weer mogelijk is, laten wij het de klaverjasclubs en u zo snel mogelijk weten.

Een uitzondering hierop is zoals u natuurlijk wel begrijpt het houden van een uitvaart in de kerk en/of het gebouw. Dit blijft mogelijk binnen de gestelde maatregelen.

Ondanks onze huidige situatie waar we met zijn allen in zitten willen wij als Hervormde gemeente Ommelanderwijk–Zuidwending u fijne Kerstdagen en een gezond 2022 toewensen.

Namens de kerkenraad,
scriba Antje Nieboer

Troost in onze dagen

In 's werelds diepste duisternis,
lijkt het of er geen licht meer is.
Gaan vele deuren voor ons dicht,
en verdwijnt het blijde licht.

Maar eens klonk in een duistere nacht,
een lied waarop men had gewacht.
Eng'len lieten herders horen:
"Wees blij, Gods Zoon is nu geboren."

Het is een troost in onze donkere dagen.
Gods liefde zal ons door het leven dragen.
Geboren kind, nu onze herder.
Met Zijn komst mogen wij mensen verder.

Diny Beijersbergen-Groot