Kerknieuws uit 't Tonckeltje - november 2021

Kerkdiensten

5 december 10:00 uur Dhr. W.T. van der Wal te Winschoten
2e Advent
12 december 19:00 uur Ds. R. Poede
Kerstavondzangdienst
19 december 10:00 uur Mevr. H. Mertens te Meppen
4e Advent
24 december 22:00 uur Mevr. G. Lenting te Wildervank
Kerstnachtdienst
25 december 09:30 uur Ds. R. Poede
1e Kerstdag

Dit overzicht van kerkdiensten is onder voorbehoud van de eventuele corona maatregelen die gemaakt gaan worden. We hopen dat onze diensten door kunnen gaan en dan bent u van harte welkom tot het bijwonen van de bovenstaande diensten.

Informatie kerkdiensten

De vermelde diensten zijn zoals u kunt begrijpen onder voorbehoud. Met het ter perse gaan van 't Tonckeltje mogen de diensten nog gewoon doorgaan, met een aantal maatregelen waaraan we ons moeten houden.
* Bij het verplaatsen van en naar uw zitplaats is het dragen van een mondkapje verplicht
* Houd zoveel als mogelijk is de 1,5 meter afstand
* De koster heeft richtlijnen ontvangen van de kerkenraad en wij vragen u om hier zoveel als maar mogelijk is aan te houden.

Namens de kerkenraad,
scriba Antje Nieboer

Zondag 12 december
Er zal deze zondag geen ochtend dienst zijn.

U kunt uw Kerst- en Adventsliederen aan onze voorganger doorgeven. Hij kan hier dan weer een mooi geheel van maken, zodat we een fijne Kerstzangavond hebben. Aanvang 19.00 uur.

De gegevens van onze voorganger vind u bij de algemene adresgegevens achter in dit Tonckeltje.

Kerstnachtdienst 24 december
We hopen op Kerstavond weer de traditionele Kerstnachtdienst te gaan houden, waarin we de al oude bekende Kerstliederen met elkaar zullen zingen. Aanvang 22.00 uur.
Na de dienst is er voor degene die dat wil een kopje koffie / chocolademelk of glühwein, zodat u nog even kunt napraten.

Zondag 25 december 1e Kerstdag
Op 1e Kerstdag de viering van de geboorte van kindje Jezus.
Denkt u er om dat deze dienst om 9:30 uur begint.

Overdenking

Waar kan ik slapen vannacht
Wie houdt mij vast
Als ik weer val in het verleden
In een bodemloze leegte
En er gaat geen dag voorbij
Dezelfde film draait in mijn hoofd
Jij ligt weerloos in mijn armen
Jouw ogen zijn gebroken
En uitgedoofd
uit: Stef Bos – Lied van de moeder

In dit lied zingt Stef Bos over Maria die haar zoon verloren heeft. Een prachtig lied waarbij de kwetsbaarheid van het leven bijna hoorbaar is. In deze maand, de maand november staan we in en buiten de kerk stil bij degene die ons ontvallen zijn het afgelopen jaar.
Een moment van verdriet en stilte, een moment waarop we even stil staan bij de mensen die ons ontvallen zijn het afgelopen jaar en langer geleden.
Wij mensen hebben altijd een bijzondere verhouding met de dood. Eigenlijk willen we er niet over nadenken en aan de andere kant hoort het bij het leven zelf. En dat uit zich ook op de manier hoe we daar mee omgaan. Vaak verstoppen we het en als het even kan vermijden we de dood. Door er niet over te praten of hen te ontlopen die er wel mee te maken hebben en dat is jammer. Omdat we zo de mensen die verdriet hebben om de dood van een naaste in de kou laten staan.
Toch is er de laatste jaren een nieuwe trend zichtbaar. Op veel plekken in Nederland, met name rond crematoria en begraafplaatsen worden er rond 1 of 2 november bijeenkomsten georganiseerd voor mensen die een geliefde verloren hebben. Dat we dat op deze datum doen heeft te maken met een oude katholieke traditie.
In de katholieke kerk werden en worden op 1 november de heiligen herdacht (allerheiligen) en op 2 november de overledenen van dat jaar (allerzielen). Deze gewoonte is nu door velen overgenomen. Zo ook bij ons in Ommelanderwijk-Zuidwending waar we op 1 november ook weer een bijeenkomst hebben georganiseerd op en rond het kerkhof. Het kerkhof was ook deze keer weer met honderden lichtjes verlicht en de gasten konden een kaarsje aansteken bij het graf van een geliefde en ook in de kerk kon men nog een kaarsje aansteken. We hebben weer gemerkt hoe belangrijk dit is. Het is goed om te herinneren en stil te staan bij hen die we niet willen en kunnen vergeten, ondanks het feit dat ze niet meer onder ons zijn. Een stukje troost en samenzijn is op deze momenten heel belangrijk.
Op 21 november hebben we in onze kerk de laatste zondag van het kerkelijk jaar. Op deze zondag gedenken wij de gemeenteleden die ons dit jaar en vorig jaar ontvallen zijn, vorig jaar bij wijze van uitzondering, omdat we toen door de corona geen dienst konden houden.

Vergeet niet hoe wij heten:
naar U zijn wij genoemd.
Zoudt Gij ons niet meer weten,
dan waren wij gedoemd
te sterven aan uw leven;
maar zo Gij ons gedenkt
is er een eeuwig even,
een ogenblik gegeven,
een paasdag die ons wenkt.

Zij raken niet vergeten
die over zijn gegaan
tot u, want in Uw heden
bewaart Gij hun bestaan.
Hun namen zijn verzekerd
in Uw gedachtenis,
Gij zult ze blijven spreken
tot die dag aan zal breken
waarop het wachten is
Liedboek 731

Ds. Raymond Poede

Zieken

We wensen allen die ziek zijn en/of medische behandelingen ondergaan heel veel sterkte. Ook denken we aan hen die het moeilijk hebben of zich eenzaam voelen. Een kaartje of een bezoek wordt vaak op prijs gesteld.

Gestorvenen in de afgelopen periode

- 19 oktober - mevr. T. Boer-Ensing, Veenkade afdeling Eems


Veur Tine

Lopen deur de haaide,
leven wied en licht,
woar n vogel schraaide,
woar mien roadsel ligt.

Bont en gruin de baarken,
geel de riepe brem,
overaal de maarken;
Bluien zunder rem.

Haaide van mien joaren,
brem van aal mien licht,
stoan in dien geboaren,
dicht bie dien gezicht.

Jan J. Boer (uut: As de laiwerik zingt)

Familieberichten

- geboorte...
- ziekte...
- huwelijk...
- bedankje...
- enz.

Wilt u een familiebericht in het Tonckeltje vermelden, stuur dit dan schriftelijk naar het 'redactieadres Het Kerkblad' vermeld verderop in 't Tonckeltje.
Onze kerk dient zich ook aan de AVG te houden en zal daarom met de grootste zorgvuldigheid omgaan met de persoonsgegevens.
Wij weten dat deze rubrieken goed gelezen en op prijs gesteld worden, maar helaas moeten wij ons ook aan de wet houden.

Van de kerkenraad

Lichtjesavond
Maandagavond 1 november jl. organiseerden we in samenwerking met Uitvaartverzorging Anny Munneke weer een lichtjesavond. De paden op de begraafplaats en de route vanaf de kerk waren verlicht met kaarsjes. In de kerk kon iedereen een lichtje aansteken ter gedachtenis aan een dierbare en kon voor degene die daar belangstelling voor had een graflichtje meegenomen worden, om op een graf te plaatsen. In de kerk werd koffie/thee geschonken en was er gelegenheid om met elkaar in gesprek te gaan.
We hebben ook dit jaar weer vele positieve reacties mogen ontvangen.

Spekkendikken op de Kerstmarkt
Op 11 december was de traditionele Kerstmarkt gepland, waar dit jaar ook de Hervormde Gemeente aanwezig zou zijn met de verkoop van spekkendikken. Helaas gaat de Kerstmarkt niet door i.v.m. aangescherpte coronamaatregelen.

Oud Papier
De opbrengst van het oud papier voor het 2e kwartaal 2021 bedroeg € 119,37.

Warme groet en blijf gezond.
Namens de kerkenraad,
scriba Antje Nieboer

Giften kerk

- mevr. B. te V. - € 100,00

Hartelijk dank voor uw gift.