Kerknieuws uit 't Tonckeltje - oktober 2021

Kerkdiensten

7 november 10:00 uur Mevr. C. Dun te Veendam
Dankdag voor gewas en arbeid
14 november 10:00 uur Zangdienst o.l.v. dhr. J. Nieboer
21 november 09:30 uur Ds. R. Poede
Laatste zondag van het kerkelijk jaar
28 november 10:00 uur Mevr. G. Lenting te Wildervank
1e Advent

Iedereen is van harte welkom tot het bijwonen van bovenstaande diensten.

Informatie kerkdiensten

Zondag 7 november
Deze zondag staat in het teken van de viering van de “Dankdag voor gewas en arbeid”.
Dankdag vormt een koppeltje met “Biddag voor gewas en arbeid”, welke in maart altijd wordt gevierd. Dan vragen we aan God om een zegen voor het werk en op de dankdag zeggen we dank U wel voor alles wat God ons gegeven heeft.
Eigenlijk zou je elke dag dankdag moeten vieren, uit onderzoek is gebleken dat dankbare mensen gelukkiger zijn. Ze leggen de nadruk op wat er allemaal wél goed gaat i.p.v. wat er mis is gegaan.
Er is ook een overeenkomst tussen dankdag en Thanksgiving, op beide feestdagen sta je stil bij hoeveel je hebt gekregen en toon je je dankbaarheid.

Zondag 14 november
Op deze zondag zal er weer een zangdienst worden gehouden o.l.v. dhr. J. Nieboer. Na de dienst wordt u van harte uitgenodigd voor een kopje koffie of thee in het gebouw achter de kerk.

Zondag 21 november
Denkt u er om dat deze dienst om 9.30 uur begint.
Op deze zondag gedenken we de dierbaren die ons zijn ontvallen.

Zieken

We wensen allen die ziek zijn en/of medische behandelingen ondergaan heel veel sterkte. Ook denken we aan hen die het moeilijk hebben of zich eenzaam voelen. Een kaartje of een bezoek wordt vaak op prijs gesteld.

Familieberichten

- geboorte...
- ziekte...
- huwelijk...
- bedankje...
- enz.

Wilt u een familiebericht in het Tonckeltje vermelden, stuur dit dan schriftelijk naar het 'redactieadres Het Kerkblad' vermeld verderop in 't Tonckeltje.
Onze kerk dient zich ook aan de AVG te houden en zal daarom met de grootste zorgvuldigheid omgaan met de persoonsgegevens.
Wij weten dat deze rubrieken goed gelezen en op prijs gesteld worden, maar helaas moeten wij ons ook aan de wet houden.

Roder boekenmarkt

Een tijdje geleden belde mijn dochter met de vraag of ik mee wilde naar de Roder Boekenmarkt. Een vraag waarmee ze bij mij aan het goede adres was, ik hou van boeken en mag graag even snuffelen tussen de boeken of dat nu op een boekenmarkt is of de boekwinkel. Ik heb dan thuis ook meerdere boekenkasten staan die wat uitpuilen.
Heb je dan niet genoeg hoor ik u vragen. Ja en nee. Nee, want wat is genoeg. Ja, want de eerlijkheid gebied mij te zeggen dat daar ook nog een aantal boeken instaan die ik nog moet lezen, maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan en zoals dat vaker gaat met liefhebbers, je denkt altijd: er kan nog wel wat meer bij.

Aangekomen in Roden bleek dat de Roder Boekenmarkt bestond uit een grote zaal met boeken, Ik moet heel eerlijk zeggen dat ik enigszins teleurgesteld was. Ik had eerlijk gezegd iets groters verwacht. Na de coronacheck goed doorstaan te hebben, mocht ik met een kaartje naar binnen dat mij door een vriendelijke medewerker werd gegeven. Ik keek hem vragend aan, maar het bleek dat er niet meer dan 50 mensen tegelijk naar binnen mochten. Nou dat aantal werd bij lange niet gehaald, want naast mij en mijn dochter en schoonzoon waren er zegge en schrijve nog 5 personen.

Maar uiteindelijk mocht het de pret niet drukken en struinde ik wat rond. De organisatoren waren zo aardig geweest om alles te categoriseren. En zoals een goede dominee betaamt ging ik natuurlijk op zoek naar het kopje religie/geloof. Maar dat was een beetje een teleurstellende ervaring. Want de boeken die daar stonden had ik ook al vaak op andere boekenmarkten gezien. Blijkbaar wilde iedereen van die boeken af en ik had ze al, dus die afdeling heb ik verder maar links laten liggen. Toch bijzonder dat sommige boeken uit de tijd raken. Ze zijn ooit veel verkocht en de huidige eigenaars hechten er blijkbaar weinig waarde meer aan, Maar ja zo gaat dat vaker natuurlijk, ook boeken zijn onderhevig aan mode.

Ik liep nog wat verdwaald door de gangen heen en kwam bij de afdeling romans. Mijn oog viel op een boek van Arnon Grunberg. Een schrijver waar ik een wat ingewikkelde relatie mee heb. Ik vind het een bijzondere man in zijn doen en laten, maar hij kan heel goed schrijven, echt heel goed. Het boek dat daar lag was een verzameling essays die hij ooit voor de krant had geschreven met de titel: slachters en psychiaters. Het was een boek uit 2021 dus eigenlijk had hij daar nog niet moeten liggen denk ik dan, maar voor mij een buitenkansje.
Lezend in het boek beschrijft hij de verschillende werelden waarin hij zich begeeft. Zoals de titel al aangeeft komt hij in slachthuizen en psychiatrische instellingen, maar ook reist hij regelmatig af naar Afghanistan om zich onder de soldaten te begeven. Maar het mooiste deel is als hij naar de Oekraïne gaat om daar een vrouw te zoeken in het gezelschap van andere mannen die speciaal deze reis hebben geboekt. Zijn beschrijvingen van zijn medereizigers en van zichzelf, want hij spaart zichzelf ook niet, zijn prachtig om te lezen.
Ik ben toch blij dat ik gegaan ben, want zonder boeken vaart niemand wel.

Mr. Ds. Raymond Poede

Adreswijziging

Hebt u in de weekbladen gelezen dat de bewoners van het Thomashuis in Muntendam gaan verhuizen naar Gasselternijveen? Eén van die bewoners is onze oud- dorpsgenoot Bert Uniken.

Met ingang van 15 oktober is zijn adres:
Villa Gasselter Nieveen
Hoofdstraat 48
9514 BG Gasselternijveen

Van de kerkenraad

Lichtjesavond
De kerk zal ook dit jaar samen met uitvaartverzorging Anny Munneke een lichtjesavond organiseren in de kerk en op onze begraafplaats.
Dit zal plaatsvinden op maandagavond 1 november 2021 an 19.00 tot 21.00 uur.
In de kerk kunt u rustig genieten van een moment van stilte / nagedachtenis. Er is hier ook een mogelijkheid om zelf een lichtje aan te steken. Daarnaast kunt u de verlichte route lopen naar de begraafplaats. Hier staan in alle paden lichtjes zo kunt u naar uw dierbare(n) lopen, voor een herdenkingsmoment.
Mocht u behoefte hebben tot een gesprek, kopje koffie en/of thee is dit ook mogelijk, hier is een hoekje achter in de kerk voor ingericht.

Laatste zondag van het kerkelijk jaar
We noemen in deze dienst hen die zijn heengegaan. Aan de Paaskaars wordt een kaars ontstoken als teken van hoop. Hoop, dat de dood niet het laatste woord heeft. Veel mensen putten hoop uit dit symbool en het kan helpen in het (soms moeilijke) rouwproces.
De namen van hen die heengegaan zijn worden genoemd.
De nabestaanden krijgen de gelegenheid om zelf een kaars aan te steken. Voor wie er voor kiest dit niet zelf te doen, wordt het gedaan. Hierna is er voor iedereen gelegenheid een lichtje aan te steken om een dierbare te gedenken. Hun namen worden genoemd in hun hart.

Door het vorig jaar niet doorgaan van deze herdenkingsdienst zullen wij dit jaar de nabestaanden van onze gemeenteleden en vrienden van onze kerk uitnodigen van zowel dit jaar als vorig jaar.

Gemeenteavond
De kerkenraad komt dinsdag 26 oktober weer bij elkaar en zal er o.a. gesproken worden over het inplannen van een gemeenteavond. Zodra dit bekend is, zullen wij u hiervan in kennis stellen.

Warme groet en blijf gezond.
Namens de kerkenraad, scriba Antje Nieboer

HEER

Heer, wees met iedereen groot en klein
het leven is niet altijd rozengeur en maneschijn
ook in deze tijd
kunnen wij ons verhaal bij U kwijt

Heer, geef ons de krachten
het antwoord op onze vragen
Mooie dagen en goede nachten
op alle zeven weekdagen

Heer, ook ik wil U vragen
mij af en toe te dragen
Mijn spreken en mijn zwijgen
in balans te krijgen
U vergeet me niet
daarom zingen wij Uw lied

A.N.

Raad van Kerken Veendam en omstreken

Een dringende oproep om hulp van INLIA bereikte ons als Raad van Kerken Veendam en omstreken. Sinds jaar en dag staat INLIA klaar voor asielzoekers en vluchtelingen en er komt een nieuwe locatie voor meer centrale opvang voor 270 asielzoekers. Deze locatie is inmiddels gerealiseerd en de verhuizing vindt plaats nadat alles ingericht is. Hulp daarbij is dringend nodig.
INLIA vraagt om hulp voor tilwerkzaamheden, montage van lichte meubelen (IKEA), catering, opruimen van verpakkingen, inrichten van de kamers voor de gasten..etc. De verhuizingswerkzaamheden zijn gepland van vanaf 30-31 oktober t/m 22 november.
De gasten zelf mogen daarbij niet helpen op straffe van een dwangsom. U kunt zich opgeven voor hulp bij Marry van Vliet,
Telefoon: (0598) 62 27 31 of
E-mail: marryvanvliet@xs4all.nl

Wij zorgen voor de coördinatie en verdere gegevens. Alle hulp is zeer welkom!

Met een hartelijke groet,
Marry van Vliet