Kerknieuws uit 't Tonckeltje - mei 2021

Kerkdiensten

Er zullen tot en met het startweekend van 4 en 5 september a.s. geen diensten gehouden worden in onze kerk.

Eindexamens en andere keuzes

Het zijn bijzondere weken bij ons in huis. Mijn drie zoons doen dit jaar allemaal eindexamen. Dat geeft een speciale sfeer in huis, zoals sommige van u misschien wel herkennen of zich herinneren.
Overal liggen de studieboeken en er worden planningen gemaakt. Waarbij ik soms denk dat ze beter zijn in het plannen dan in het uitvoeren van de planning, maar dat zie ik vast verkeerd. Als vader doe ik bij tijd en wijle de catering.
Een kopje thee hier een kopje koffie daar en natuurlijk spreek ik ze bemoedigend toe. Wat vaak met een brom beantwoord wordt. Komt wel goed pap, alsof ze eerder mij dan zichzelf gerust moeten stellen.

De keuze voor hun vervolgopleiding hebben ze inmiddels ook al gemaakt. De jongste gaat naar de hotelschool, de middelste gaat ergotherapie doen en de oudste bedrijfskunde. Een keuze die ze eigenlijk vorig jaar al gemaakt hebben, na het bezoeken van open dagen (toen dat nog mogelijk was). Ze wisten dus eigenlijk al vroeg wat ze willen gaan doen, dit in tegenstelling van hun vader.

Zo moest ik even terugdenken aan mijn eigen studiekeuze, die maakte ik eigenlijk pas op het laatste moment, ik kan mij ook geen open dagen of dergelijke herinneren waar je je kon oriënteren. Ik besloot rechten te gaan studeren. Waarom? Omdat het een studie was waarvan men zei dat je er alle kanten mee op kon, altijd handig als je het nog niet precies weet. Maar ondanks dat kon ik de juiste richting niet echt vinden. Maar ja zoals zo vaak in het leven wordt er toch van je gevraagd om een keuze te maken en zo koos ik voor het notariaat.
Maar gaandeweg de studie merkte ik steeds meer dat ik hier mijn ei niet in kwijt kon. Ik zag mijzelf niet als notaris, elke dag opnieuw aktes opmaken en je alleen bezighouden met de verkoop van huizen en testamenten (tenminste zo was het in die jaren veelal). Ik zou de echte omgang met mensen missen en de maatschappelijke betrokkenheid.

Wat nu. Ik besloot wel de studie af te maken, maar ondertussen mij te oriënteren op iets wat meer bij mij paste. Uiteindelijk viel mijn keuze op theologie en na een goed gesprek met de studieadviseur van theologie ging er een wereld voor mij open, ik wilde predikant worden. En zo ben ik na het afronden van mijn rechtenstudie, theologie gaan studeren en dat voelde als thuiskomen. Een prachtige studie met een breed palet aan vakken op het gebied van geschiedenis, talen, filosofie en natuurlijk de bijbelvakken. Ik heb er geen moment spijt van gehad.

En dat hoop ik ook voor mijn kinderen dat ze uiteindelijk een keuze maken die hen gelukkig maakt, nu of straks. En dat het nooit te laat is.

Mr. Ds. Raymond Poede

Examens

De maand mei is aangebroken,
nog een duwtje in de rug, dan komt de zomervakantie vlug.
Met het warme weer in aantocht, maar…...
nu nog even leren, studeren tot je hersenen helemaal blokkeren.
Een goede nachtrust en je komt op het examen helemaal uitgerust.
’s Morgens nog eens de lessen herlezen, dan heb je niets te vrezen.
Je examen goed bekijken, dat jullie allen het einddoel bereiken.
Iedereen staat aan je zij, zo geraakt de examenperiode rap voorbij.
Voor iedereen daarna rust en vooral tijd om uit te rusten,
want voordat je het weet is de uitslag bekend.
Veel succes!

A.N.

Solidariteitskas 2021

Beste leden van de Hervormde Gemeente Ommelanderwijk-Zuidwending,

Zoals u weet, vraagt de kerk elk jaar uw bijdrage voor de Solidariteitskas. Het bedrag is voor belijdende leden en meerderjarige doopleden € 10,00 per persoon. Het gaat om uw lidmaatschap van de kerk en het is een verplichte bijdrage.

De solidariteitskas is een jaarlijkse bijdrage, waarvan de helft van het bedrag afgedragen dient te worden en de andere helft is bestemd voor onze eigen gemeente.

Wij vragen u vriendelijk het bedrag over te maken op:
Rabobank nummer: NL76 RABO 0365 0039 64
t.n.v. De Hervormde Gemeente Ommelanderwijk-Zuidwending te Veendam
o.v.v. Solidariteitskas 2021

Met vriendelijke groet,
De kerkrentmeesters van de Hervormde Gemeente

Zieken

We wensen allen die ziek zijn en/of medische behandelingen ondergaan heel veel sterkte. Ook denken we aan hen die het moeilijk hebben of zich eenzaam voelen. Een kaartje of een bezoek wordt vaak op prijs gesteld.

Gestorvenen in de afgelopen periode

- 20 maart 2021: dhr. H. Korvemaker, Zuidwending 167
- 7 april 2021: dhr. G. Smidtman, Plevierstraat 18
- 6 mei 2021: dhr. B.E. Sprik, Zuidwending 48

En niemand weet wat leven is, alleen dat het gegeven is.
En dat van deze geheimenis, God het begin en einde is.

Giften bloemen

Mevr. B. te N.P. - € 12,50

Hartelijk dank voor uw gift.

Familieberichten

- geboorte...
- ziekte...
- huwelijk...
- bedankje...
- enz.

Wilt u een familiebericht in het Tonckeltje vermelden, stuur dit dan schriftelijk naar het 'redactieadres Het Kerkblad' vermeld verderop in 't Tonckeltje.
Onze kerk dient zich ook aan de AVG te houden en zal daarom met de grootste zorgvuldigheid omgaan met de persoonsgegevens.
Wij weten dat deze rubrieken goed gelezen en op prijs gesteld worden, maar helaas moeten wij ons ook aan de wet houden.

Van de Kerkenraad

De kerkenraad is op 3 mei jl. voor het eerst dit jaar fysiek weer bij elkaar geweest, alle andere contacten zijn zo als u begrijpt digitaal gegaan. In deze vergadering is o.a. gesproken "Hoe gaan we nu verder?"

- om geen verwarring te zaaien door over een paar weken weer open gaan en dan weer helaas de deuren te moeten sluiten;
- om de besmettingscijfers die nog niet erg om laag gaan;
- om het maatschappelijke aspect;
- om de zomermaanden te overbruggen in de hoop dat iedereen is gevaccineerd en de vooruitzichten beter zijn;

Is er besloten om tot aan het startweekend van 4 en 5 september de deuren gesloten te houden. Dit geldt zowel voor de kerk als de verhuur van het gebouw.

Uiteraard zal er een uitzondering gemaakt worden voor een uitvaart. Er mogen volgens het RIVM op dit moment maximaal 100 personen bij aanwezig zijn. Of we met de gestelde maatregelen ook dit exacte aantal in de kerk kwijt kunnen, zullen we nog even bekijken.
Wel kunnen we aangeven dat we dit aantal helaas niet in het gebouw kwijt kunnen, met de huidige maatregelen. Uiteraard is dit zonder meerekenen van die personen die bij een uitvaart een functie hebben.

Wilt u onze kerk / gebouw voor een uitvaart gebruiken, neemt u dan met ons contact op, dan kunnen we u exact vertellen wat op dat moment mogelijk is.

Namens de kerkenraad,
scriba Antje Nieboer

Zieke en eenzame medemensen

Er zijn vele zieken niet alleen door de corona, maar ook door allerlei andere ziekten voelen er mensen zich niet lekker. Ook denken we aan hen die een behandeling moeten onder gaan, u kunt allen zelf wel hier een invulling aan geven. Wij willen hen allen heel veel sterkte wensen.

Daarnaast zijn er ook velen die zich eenzaam en alleen voelen, ook hen willen en mogen we niet vergeten. Elke dag is voor hen gelijk, niet naar een vereniging of samenkomst. U heeft vast wel iemand waaraan u denkt een familielid, buurvrouw, buurman of ......

Laten we daarom proberen met elkaar in contact te blijven, elkaar een kaartje, bloemetje, belletje of mailtje (indien van toepassing) sturen en uiteraard als het mogelijk en verantwoord is een fysiek bezoekje, maar let u er wel op dat dit op gepaste afstand gebeurt.