Kerknieuws uit 't Tonckeltje - april 2021

Kerkdiensten

In verband met de nog vele besmettingen en omdat we nog niet weten hoe het zal gaan, is er voor nu eerst besloten om nog even geen diensten te gaan houden in onze kerk.

En de corona tijd... ze duurde voort

De afgelopen dagen moest ik bij alle berichten over wat er nu wel en niet kan de komende weken denken aan een term die ik al bijna weer vergeten was: Verwachtingsmanagement.
Of te wel: is datgene wat je beloofd realistisch en ook waar te maken of beloof je teveel en bak je de teleurstelling al in?

De afgelopen tijd werden er door de regering verwachtingen gewekt: de terrassen zouden weer opengaan evenals allerlei culturele activiteiten op kleine schaal, ook zouden er weer meer winkels opengaan. Wel werd daar altijd bij gezegd dat dat alleen zou gebeuren als de situatie het toeliet. Dat laatste werd bijna niet gehoord in de euforie van het moment. Gevolg was dat een hoop mensen teleurgesteld waren toen de regering bekend maakte dat, gezien de situatie, er toch niet meer mogelijk was.

Ik begrijp de regering wel. Ze willen ons perspectief bieden. We hebben ook een hoopvol perspectief nodig. Als je de geluiden uit de samenleving hoort snakt iedereen naar meer vrijheid. En daar willen ze graag gehoor aangeven, ook al omdat vele beleidsmakers, zoals de burgemeesters van de vier grote steden ook roepen om bijvoorbeeld de opening van terrassen. Nu echter in de praktijk blijkt dat het nog niet kan, is iedereen teleurgesteld. De winkeliers, de horeca en vele anderen.

Achteraf weet je natuurlijk altijd alles beter. Maar was het niet wijzer geweest om minder verwachtingen te creëren? Een regering moet tegen ons kunnen zeggen: ik begrijp dat u dit graag wilt, maar het gaat helaas niet. Dat is niet in het algemene belang.
Ik denk dat wij verstandig en slim genoeg zijn om dat te begrijpen. Als de besmettingsgraad te hoog kunnen we nog niet naar een meer open samenleving. Als alles goed gaat moeten we dit ongeveer nog 2 à 3 maanden volhouden en dan moet de meerderheid van de bevolking gevaccineerd zijn. Dan zijn er volop mogelijkheden.

En ik begrijp dat veel mensen meer willen. Ik begrijp ook die vele ondernemers die het water tot de lippen staat. Maar als we nu de zaak opengooien en er komt alsnog weer een nieuwe golf met veel zieken en doden levert dat op termijn ook heel veel schade op.

Dus mijn advies zou zijn: laten we nog even geduld hebben, die paar maanden kunnen er ook nog wel bij en dan hebben we rondom de zomer een veel betere situatie. Hoeven we niet telkens weer een stapje terug te zetten, maar kunnen we eindelijk weer vooruitdenken.
Als gelovige zeg ik dan maar: zij die geloven haasten zich niet, want haastige spoed is zelden goed.

Ds. Raymond Poede

Van de Kerkenraad

Helaas worden er voorlopig nog geen kerkdiensten gehouden in onze kerk. De kerkenraad heeft dit besloten gezien de besmettingscijfers en we vinden het op dit moment nog niet maatschappelijk verantwoord. Ook in onze gemeente zijn besmettingen geweest, maar gelukkig zijn er in en buiten onze gemeente ook steeds meer die een vaccinatie hebben gehad. Zodra er meldingen zijn zullen wij u dit laten weten via 't Tonckeltje, een nieuwsbrief en onze website.

Zoals u wellicht wel kunt begrijpen zal er zolang er geen kerkdiensten worden gehouden ook geen sprake zijn van verhuur van kerk of gebouw.

Uiteraard zal er een uitzondering gemaakt worden voor een uitvaart. Dit zal dan alleen in besloten kring kunnen zijn, want hierbij mogen op dit moment maximaal 30 personen aanwezig zijn. Zonder meerekenen van die personen die bij een uitvaart een functie hebben.

Warme groet en blijf gezond!

Namens de kerkenraad,
scriba Antje Nieboer

Zieken

We wensen allen die ziek zijn en/of medische behandelingen ondergaan heel veel sterkte. Ook denken we aan hen die het moeilijk hebben of zich eenzaam voelen. Een kaartje of een bezoek wordt vaak op prijs gesteld.

Gestorvenen in de afgelopen periode

- 18 maart 2021: mevr. J.L. Uniken-Bosscher, Clockstede, Nieuwe Pekela

En niemand weet wat leven is, alleen dat het gegeven is.
En dat van deze geheimenis, God het begin en einde is.

Familieberichten

- geboorte...
- ziekte...
- huwelijk...
- bedankje...
- enz.

Wilt u een familiebericht in het Tonckeltje vermelden, stuur dit dan schriftelijk naar het 'redactieadres Het Kerkblad' vermeld verderop in 't Tonckeltje.
Onze kerk dient zich ook aan de AVG te houden en zal daarom met de grootste zorgvuldigheid omgaan met de persoonsgegevens.
Wij weten dat deze rubrieken goed gelezen en op prijs gesteld worden, maar helaas moeten wij ons ook aan de wet houden.

In memoriam: Johanna Lammechiene Uniken-Bosccher

Op 18 maart 2021 is overleden Johanna Uniken-Bosscher op de gezegende leeftijd van 90 jaar. Johanna Uniken is geboren in Zuidwending, het dorp dat altijd een warm plekje in haar hart heeft gehouden.
Ze is opgegroeid in een warm gezin samen met haar jongere broer. Na de lagere school ging ze naar de HBS in Veendam, na het derde jaar ging ze een andere opleiding volgen waarvoor ze stage ging lopen elders in het land.
In die tijd leerde ze ook haar man Piet kennen. In 1952 zijn ze getrouwd en samen kregen ze drie kinderen: Bertha, Max en Bert. In die tijd verhuisden ze van Pekela naar Ommelanderwijk waar ze samen de boerderij opbouwden.
Naast het werk op de boerderij hebben ze samen de nodige reizen gemaakt waar ze erg van genoten hebben. Ook was Johanna Uniken bestuurlijk actief, in de plattelandsvrouwen, het Groene Kruis en in de kerkenraad van onze gemeente.
Na het overlijden van haar man ging het slechter met Johanna Uniken, ondanks de goede zorgen van haar zoon Bert was het niet langer mogelijk om thuis te blijven wonen. Uiteindelijk is ze verhuisd naar "Clockstede", waar ze is overleden.

Woensdag 24 maart hebben we vanuit de kerk in Ommelanderwijk in kleine kring, vanwege de corona maatregelen, afscheid genomen en haar naar haar laatste rustplaats toegebracht.

Ds. Raymond Poede

De Hemelse Supermarkt

Alles wat een mens nodig heeft,
was in dié winkel uitgestald en te koop.

En het eerste wat ik meenam was een pakje Hoop.
Wat verder in het pad zag ik ook Geduld.
En daarnaast was een groot vak, dat met Liefde was gevuld.

Wijsheid zat in grote flessen, daarvan nam ik er twee.
En een aantal zakken met Geloof nam ik toch ook maar mee.
De Heilige Geest was niet te missen.

Ook stopte ik even voor de artikelen Kracht en Moed.
Want een beetje Sterkte doet een mens toch goed.
Van Genade nam ik meteen een grote rol.
En zo raakte mijn mandje al aardig vol.

Ik liep al richting kassa om alles te betalen.
Maar bang dat ik wat vergeten zou, bleef ik nog wat dralen.
In een zijpad viel mijn oog ineens op Gebed.
Ik verlegde iets in het mandje en toen paste het nog net.

Maar Vrede en Vreugde pasten niet meer in de mand.
Die hield ik noodgedwongen dan maar in de hand.
Bij de kassa vroeg ik een engel:
Wat kost dit alles bij elkaar?

Hij glimlachte alleen en maakte een laat–maar-zitten–gebaar.
Vol verbazing vroeg ik hem: Wat is hiervan de reden?
Hij lachte weer en zei: M'n lieve kind,
Jezus betaalde de rekening al lang, héél lang geleden!

Zieke en eenzame medemensen

Er zijn vele zieken niet alleen door de corona, maar ook door allerlei andere ziekten voelen er mensen zich niet lekker. Ook denken we aan hen die een behandeling moeten onder gaan, u kunt allen zelf wel hier een invulling aan geven. Wij willen hen allen heel veel sterkte wensen.

Daarnaast zijn er ook velen die zich eenzaam en alleen voelen, ook hen willen en mogen we niet vergeten. Elke dag is voor hen gelijk, niet naar een vereniging of samenkomst. U heeft vast wel iemand waaraan u denkt een familielid, buurvrouw, buurman of ...

Laten we daarom proberen met elkaar in contact te blijven, elkaar een kaartje, bloemetje, belletje of mailtje (indien van toepassing) sturen en uiteraard als het mogelijk en verantwoord is een fysiek bezoekje, maar let u er wel op dat dit op gepaste afstand gebeurt.