Kerknieuws uit 't Tonckeltje - maart 2021

Kerkdiensten

In verband met de nog vele besmettingen en omdat we nog niet weten hoe het zal gaan, is er voor nu eerst besloten om nog even geen diensten te gaan houden in onze kerk.

Nieuwe rituelen

Ik weet niet hoe het u vergaat, maar deze corona tijd brengt geheel nieuwe rituelen in mijn leven. Zo heb ik sinds enige tijd de ommetjes app op mijn telefoon staan. Deze app van de hersenstichting is opgezet door professor Erik Scherder, hij zet zich in voor gezond leven en gezond ouder worden. De ommetjes app is bedoeld om een dagelijks ommetje te stimuleren. Ik was in het begin wat sceptisch, maar inmiddels ben ik enthousiast. Ik loop nu al bijna twee maand iedere dag minimaal een rondje van 20 minuten. Soms zelfs twee keer per dag. En de app helpt mij daarbij. Ik krijg punten voor ieder ommetje en of ik het nu wil of niet het stimuleert mij wel. Een bijkomend voordeel is dat ik hoop wat van mijn corona kilo’s kwijt te raken.
Een ander nieuw ritueel is het volgen van de persconferenties om de drie week en de laatste tijd om de twee week. Niet dat dat de laatste tijd veel nieuws brengt, maar je blijft toch hopen en kijken. Als het nieuws bekend wordt dan begint de rest. Overleg met de kerkenraad over de vraag wat zijn de gevolgen voor onze kerkdiensten in Ommelanderwijk-Zuidwending. Tot nu toe blijft dat hetzelfde, we blijven dicht, want de situatie is te onzeker en te gevaarlijk.
Wat schetst mijn verbazing na de laatste persconferentie dat onze kerk, de PKN, het advies gaf dat kerkdiensten weer mogelijk waren met max 30 personen. Dit besluit is in de vele gemeenten in Nederland slecht gevallen. De situatie is niet veranderd er is nog steeds een dreiging van een derde golf. Veel gemeenten, ook wij, hebben dus besloten nog niet weer te beginnen met de kerkdiensten. Dat heeft twee belangrijke redenen, de eerste zijn de gezondheidsrisico’s, wij willen het niet op ons geweten hebben dat er tijdens de dienst iemand besmet zou kunnen worden met alle gevolgen van dien. De tweede reden is dat wij solidair wensen te zijn met de maatschappij. De mensen mogen ook nog niet naar het terras, café of theater, waarom dan wel naar de kerk, dat zouden wij onbegrijpelijk vinden, omdat de risico’s op besmetting hetzelfde zijn. Dus hebben wij besloten de deur voorlopig dicht te laten.
Maar gelukkig gloort er hoop aan de horizon. De inentingen zijn begonnen, het aantal besmettingen in verpleegtehuizen neemt landelijk af en als het goed is hebben we in de zomer allemaal onze eerste en sommige hun tweede inenting al gehad. Dan gaan we langzaam terug naar normaal, en misschien is dat ook weer wennen denk ik wel eens. Dat je elkaar weer de hand kunt geven, dichtbij elkaar kunt zijn, op bezoek wanneer en met hoeveel je maar wilt. En dat we elkaar weer kunnen omhelzen en knuffelen, want dat hebben we wel gemist.

De laatste loodjes wegen het zwaarst dat merken we ook nu, maar met de finish in zicht moet het lukken hoop ik.

Blijf goed om elkaar denken en blijf gezond!

Ds. Raymond Poede

Zieken

We wensen allen die ziek zijn en/of medische behandelingen ondergaan heel veel sterkte. Ook denken we aan hen die het moeilijk hebben of zich eenzaam voelen. Een kaartje of een bezoek wordt vaak op prijs gesteld.

Giften kerk

Mevr. G. te V. - € 500,00
Anoniem - € 50,00

Hartelijk dank voor uw gift.

Familieberichten

- geboorte...
- ziekte...
- huwelijk...
- bedankje...
- enz.

Wilt u een familiebericht in het Tonckeltje vermelden, stuur dit dan schriftelijk naar het 'redactieadres Het Kerkblad' vermeld verderop in 't Tonckeltje.
Onze kerk dient zich ook aan de AVG te houden en zal daarom met de grootste zorgvuldigheid omgaan met de persoonsgegevens.
Wij weten dat deze rubrieken goed gelezen en op prijs gesteld worden, maar helaas moeten wij ons ook aan de wet houden.

Van de Kerkenraad

Kerkdiensten
Zoals u op het eerste blad en in het stukje van ds. Poede heeft kunnen lezen, staan er geen kerkdiensten vermeld in dit Tonckeltje. We hebben ervoor gekozen om de deuren van onze kerk nog even dicht te houden. Zodra hier meer over bekend is, laten wij u dat weten.

Vastenkalenders
Voor de veertigdagentijd zijn er vastenkalenders gemaakt, met voor elke dag een bijzondere vermelding. De opbrengst is voor Kerk in Actie. Dit jaar is het de 25e keer dat er een vastenkalender gemaakt wordt.
Een jubileum en ook dit jaar kosten ze weer € 2,50 zolang de voorraad strekt:
- Mieke Flink, Pommerse Bocht 93 te Veendam
- Trijnie de Jonge, Odewaldlaan 19 te Wildervank
- Trijnie Boiten, E.E. Stolperlaan 27 te Veendam
- Marry van Vliet, Hertenkampstraat 3 te Veendam

Warme groet en blijf gezond!

Namens de kerkenraad,
scriba Antje Nieboer

In ieder mens

In ieder mens zitten veel warme kleuren,
talenten, krachten, positiviteit.
Het is maar wie dat alles in je opmerkt
en je met inzicht aarzelend begeleidt.
In ieder mens liggen veel vakjes open
die wachten op ontdekking en groei.
Het is maar wie het aarzelend even aanraakt
en aanzet in een lieve, nieuwe bloei.
Om ’t allerbeste uit jezelf te halen
is er één ding dat alles overwint,
geloven in jezelf en ….. in de ander,
waardoor je elke dag opnieuw begint.

Ad van der Meijden

Het "Onze Vader" in gebaren

onzevader

Pasen 4 april

Alsof een grote steen is weggerold
tussen nacht en dag, duisternis en licht,
tussen wanhoop en hoop, angst en durf.

Geen chaos en verleden meer,
alleen nog toekomst en hemel,
en hier en nu.

Zo sterk is de kracht van wie het hoofd opricht
en opstaat uit zijn gebrokenheid.

Zo radicaal als de dood vernietigt,
zo onstuitbaar en nieuw
breekt precies dan het leven door en gaat de mens
een weg die niet meer doodloopt, nooit meer.

Zo is leven: eeuwig, zo intens en altijd weer.

Kathleen Boedt