Kerknieuws uit 't Tonckeltje - februari 2021

Kerkdiensten

Omdat we nog niet weten hoe het zal gaan na de volgende persconferentie, is er besloten om nog even geen diensten te vermelden in 't Tonckeltje.

Zieken

We wensen allen die ziek zijn en/of medische behandelingen ondergaan heel veel sterkte. Ook denken we aan hen die het moeilijk hebben of zich eenzaam voelen. Een kaartje of een bezoek wordt vaak op prijs gesteld.

Februari 2021

De wind waait om het huis. De sneeuw stuift om je oren. Code rood is aangekondigd. We mogen niet op pad, maar ja we konden toch al nergens heen. Niet meer dan een persoon mag je op bezoek hebben en natuurlijk nog de avondklok, die ik af en toe trotseer met mijn hond. Die heeft nog geen klok leren kijken en moet dus ook na 21.00 wel eens uitgelaten worden. Nu is het bij ons in de buurt nooit echt druk, ook niet na 21.00 uur, maar nu overvalt de stilte je als je buiten loopt. In de verte zie ik de lichten van de stad Groningen en bedenk mij dan hoe het leven daar stilligt.

Omdat we nu de hele avonden thuis zijn kijk ik meer tv dan anders en zie ook dingen voorbijkomen waarvan ik het bestaan niet wist, maar dat ligt ongetwijfeld aan mij.

Zo kijk ik tegenwoordig samen met mijn gezin naar Married at first sight. Voor degene die het niet kennen, in dit programma gaan twee volstrekt vreemden met elkaar trouwen, zonder dat ze elkaar ooit ontmoet en gezien hebben. Naast de bijzondere momenten die deze kersverse echtparen hebben, lijkt het wel of een ding steeds weer terug komt. Vaak wordt genoemd dat ze herinneringen maken voor later. Nu leuke dingen doen om later als ze ouder zijn met vreugde op terug te kunnen kijken. Dat is een mooi principe en het is wetenschappelijk ook bewezen dat gezamenlijke herinneringen mensen aan elkaar bindt en leidt tot een inniger band. Dus hebben ze volstrekt gelijk wat dat betreft tenminste.

Onder het kijken mijmerde ik daar wat over verder. Ook wij bouwen samen in deze tijd bijzondere herinneringen op. De anderhalve meter samenleving, de lockdown en niet te vergeten de avondklok. Dingen waarvan we twee jaar geleden nog nooit hadden gehoord of een verre herinnering waren.

Als wij over 10/20 jaar terugkijken op deze tijd, zullen we merken dat we daar heel anders over praten dan nu. Dan krijgen nostalgische gevoelens waarschijnlijk de overhand. Weet je nog wel toen...
Laten we daarom samen blijven proberen er maar het beste van te maken, samen herinneringen opbouwen. En misschien zullen we dan later zeggen: later is alles beter.

Ds. Raymond Poede

Familieberichten

- geboorte...
- ziekte...
- huwelijk...
- bedankje...
- enz.

Wilt u een familiebericht in het Tonckeltje vermelden, stuur dit dan schriftelijk naar het 'redactieadres Het Kerkblad' vermeld verderop in 't Tonckeltje.
Onze kerk dient zich ook aan de AVG te houden en zal daarom met de grootste zorgvuldigheid omgaan met de persoonsgegevens.
Wij weten dat deze rubrieken goed gelezen en op prijs gesteld worden, maar helaas moeten wij ons ook aan de wet houden.

Van de Kerkenraad

Kerkdiensten
Zoals u op het eerste blad hebt kunnen lezen, staan er geen kerkdiensten vermeld in dit Tonckeltje. We hebben hiervoor gekozen omdat het erg verwarrend kan zijn, gaat de dienst nu wel of niet door en om te voorkomen dat men voor de dichte deur komt.

Dit alles in afwachting van de persconferentie begin maart.

De Protestantse Kerk Nederland heeft voor deze lockdown aangegeven dat het advies is om digitaal een dienst te gaan houden. Helaas is dit bij onze kerk niet mogelijk, wat ook een reden is om de kerkdeuren helaas even te sluiten.

Mocht het zo zijn dat we wel weer fysieke diensten mogen houden, met natuurlijk de maatregelen die daarbij gelden, zullen we dit vermelden in een nieuwsbrief of bekend maken op onze website.

Vastenkalenders
Voor de veertigdagentijd zijn er vastenkalenders gemaakt, met voor elke dag een bijzondere vermelding. De opbrengst is voor Kerk in Actie.
Dit jaar is het de 25e keer dat er een vastenkalender gemaakt wordt. Een jubileum en ook dit jaar kosten ze weer € 2,50 zolang de voorraad strekt.
Verderop in het gedeelte van de kerk kunt u lezen hoe u aan een jubileumexemplaar kunt komen.

Wereldgebedsdag 5 maart
Op de eerste vrijdag in maart gaat het gebed de wereld rond. Een wereldgebeurtenis! 173 landen voegen zich aaneen in een wereldwijd gebed. In ons land, op méér dan 500 plaatsen, wordt sinds 1929 hieraan deelgenomen. Deze gebedsdienst geeft het onderlinge gevoel van verbondenheid. "Samen bidden, samen vieren en samen delen!"
Dit jaar zal het niet zo zijn als andere jaren, daar we ook dit jaar niet met een klein groepje bij elkaar kunnen zijn op deze vrijdagavond.

Laten we hopen dat we deze verbondenheid met elkaar behouden en elkaar volgend jaar weer mogen treffen.

Warme groet en blijf gezond!

Namens de kerkenraad,
scriba Antje Nieboer

Veertigdagentijd

Nog maar kort geleden vierden we het feest van het licht. Er was grote behoefte aan licht. Verlichting alom. In de huizen en de straten en ook de bruggen werden verlicht. Lichtroutes werden uitgezet. En het werd Kerst, het feest van het Licht. Sober, géén volgelopen kerken met de Kerstnacht, de vreugde boodschap klonk via de omroep of youtube. Vrede op aarde in mensen van het welbehagen, Ere zij God in de hoge.

We gaven het licht ook dóór. We schreven vele goede wensen die massaal werden verzonden. Gezegende kerstdagen en een gelukkig nieuw jaar kregen een diepere betekenis dan andere jaren. En nu zijn we bijna al weer op weg naar het feest van het Licht van Pasen. Veertig dagen te gaan, een pelgrimstocht, wetend dat Goede vrijdag en Stille zaterdag aan de Opstanding vooraf gaan.

Ons bezinnend om bewust op weg te gaan met het thema dat Kerk in Actie koos als baken voor onderweg: De 7 werken van Barmhartigheid samengevat in één zin "Ik ben er voor jou". De projecten die daarbij horen van Kerk in Actie voor deze veertigdagentijd zullen nog nader worden toegelicht.
"Ik ben er voor jou" is ook het thema van de Vastenkalender die ook dit jaar ons zal begeleiden op de weg naar de Opstanding. Het is een bijzondere kalender geworden, want het is een jubileumkalender.

De 25e Vastenkalender is mede gevormd door gedachten en gedichten uit de voorgaande jaren die wij "sprekend" vonden en ook het thema ondersteunen. We hopen dat u in deze jubileumkalender de leidraad vindt om dagelijks bezinnend op weg te gaan naar Pasen. Omdat we de kalenders niet zoals gewoonlijk kunnen verspreiden is er een mogelijkheid om de kalenders op de volgende adressen op te halen. De prijs blijft € 2.50:

- Mieke Flink, Pommerse Bocht 93 te Veendam
- Trijnie de Jonge, Odewaldlaan 19 te Wildervank
- Trijnie Boiten, E.E. Stolperlaan 27 te Veendam
- Marry van Vliet, Hertenkampstraat 3 te Veendam

Met een hartelijke groet, namens de werkgroep,
Marry van Vliet

In ieder mens

In ieder mens zitten veel warme kleuren,
talenten, krachten, positiviteit
Het is maar wie dat alles in je opmerkt
en je met inzicht aarzelend begeleidt
In ieder mens liggen veel vakjes open,
die wachten op ontdekking en groei
Het is maar wie het aarzelend even aanraakt
en aanzet in een lieve, nieuwe bloei
Om ’t allerbeste uit jezelf te halen,
is er één ding dat alles overwint,
geloven in jezelf en … in de ander,
waardoor je elke dag opnieuw begint

Ad van der Meijden