Kerknieuws uit 't Tonckeltje - september 2020

Kerkdiensten

11 oktober 10:00 uur Ds. R. Poede
25 oktober 11:00 uur Ds. R. Poede
8 november 10:00 uur Ds. R. Poede
22 november 09:30 uur Ds. R. Poede
laatste zondag van het kerkelijk jaar
13 december 19:30 uur Ds. R. Poede
Kerstavondzangdienst
25 december 11:00 uur Ds. R. Poede
Eerste Kerstdag

Iedereen is van harte welkom tot het bijwonen van bovenstaande diensten. U dient zich wel aan te melden, dit kan bij de scriba.
Via mail: scribaherv.kerkoz@ziggo.nl of via telefoon (0597) 64 68 54 of (06) 16 27 54 65 (appje sturen mag ook).

Kan het wel of kan het niet?

Ik weet niet hoe het u vergaat, maar sinds de corona crisis maar dit is de vraag die de afgelopen maanden bij alles door mijn hoofd schoot. Kan ik mijn moeder bezoeken, en hoe houdt ik dan anderhalf meter afstand? Want zoals iedere moeder, ieder mens, heeft mijn moeder ook behoefte aan een knuffel. Op welk tijdstip kan ik het beste mijn boodschappen doen, Wie moet/kan ik wel zien en wie niet? Vragen die ik mij een half jaar geleden nooit stelde. En langzaam mocht er weer meer en dan blijkt hoe moeilijk we het vinden om 1,5 meter bij elkaar uit de buurt te blijven. Wij mensen zijn nu eenmaal sociale wezens die van nature de neiging hebben om naar elkaar toe te gaan, om in elkaars nabijheid te zijn. En dat maakt het ook zo moeilijk.

Al met al heeft het coronavirus ons leven aardig op de kop gezet en ons opnieuw heeft leren aankijken naar de manier waarop we leven. Keren we straks terug naar hoe het vroeger was of zullen we toch dingen veranderen. Een antwoord op die vraag heb ik niet, maar ik ben wel zeer benieuwd naar het antwoord. We zullen zien.

Kan het wel of kan het niet?

Dat was ook de vraag die wij ons als kerk gesteld hebben. Kunnen we wel of geen diensten houden en hoe gaan we dat dan doen? In het begin was het duidelijk, toen mocht het gewoon niet, punt. Maar toen de versoepelingen kwamen moesten wij ook zelf nadenken hoe we het gingen doen. We hebben toen als gemeente besloten om voorlopig tot 1 september geen diensten te houden. Maar dan komt onherroepelijk de vraag op: vullen we die leegte op?
Dan blijkt dat je ook zelf creatieve nieuwe manieren moet bedenken. En zo gebeurde het dat ik iedere week een filmpje maakte, (een vlog zoals dat geloof ik officieel heet) en die op YouTube zette voor de gemeenteleden.

Ik had niet gedacht dat ik die vaardigheden in me had, maar uiteindelijk is het gelukt om bijna iedere week een filmpje te posten. Zo zie je dat nieuwe omstandigheden ook nieuwe mogelijkheden biedt en nieuwe ‘talenten’ bij jezelf naar boven haalt.

Kan het wel of kan het niet?

Inmiddels is het 1 september geweest en hebben we als gemeente besloten de kerkdeuren weer open te doen per 20 september, niet elke week, maar om de week. Er is toch een behoefte om elkaar weer te zien en naar de kerk te gaan. We doen dat natuurlijk met allerlei voorzorgsmaatregelen die bij deze tijd horen. En voor hoe lang dat weten we natuurlijk niet. Omstandigheden veranderen voortdurend, het aantal corona gevallen ook in onze provincie stijgt weer, dus je weet het nooit. Maar we zijn blij dat we weer kunnen beginnen! En we zullen het zien.

Kan het wel of kan het niet. Die vraag zal ons nog een poosje bezighouden, maar laten we vooral genieten van de dingen die wel kunnen en rekening met elkaar blijven houden.

Blijf alert en blijf gezond met elkaar.

Ds. Raymond Poede

Zieken

We wensen allen die ziek zijn en/of medische behandelingen ondergaan heel veel sterkte. Ook denken we aan hen die het moeilijk hebben of zich eenzaam voelen. Een kaartje of een bezoek wordt vaak op prijs gesteld.

Bedankje

Graag wil ik allen bedanken voor de prachtige bos bloemen die ik tijdens mijn dubbele beenbreuk heb ontvangen.
Hartelijk dank hiervoor.

L.L. Korthuis

Gestorvenen in de afgelopen periode

- 6 juli 2020: dhr. R.H.J. Nieboer, Ommerlanderwijk 164

En niemand weet wat leven is, alleen dat het gegeven is.
En dat van deze geheimenis, God het begin en einde is.

Familieberichten

- geboorte...
- ziekte...
- huwelijk...
- bedankje...
- enz.

Wilt u een familiebericht in het Tonckeltje vermelden, stuur dit dan schriftelijk naar het 'redactieadres Het Kerkblad' vermeld verderop in 't Tonckeltje.
Onze kerk dient zich ook aan de AVG te houden en zal daarom met de grootste zorgvuldigheid omgaan met de persoonsgegevens.
Wij weten dat deze rubrieken goed gelezen en op prijs gesteld worden, maar helaas moeten wij ons ook aan de wet houden.

Van de Kerkenraad

Zondag 6 september
Op deze startzondag zijn we na vele maanden voor het eerst weer bij elkaar gekomen. Uiteraard hebben we de RIVM richtlijnen aangehouden en diende men zich o.a. aan te melden.
De gemeenteleden hebben hier in grote getale gebruik van gemaakt. Het was fijn elkaar weer even fysiek te zien en te spreken.
Met elkaar hebben we besloten weer te starten met de diensten, alleen niet elke zondag, maar 2x per maand. Dit kunt u ook lezen in het gedeelte met de vermelding van de Kerkdiensten.
Zoals u hebt kunnen zien, zullen we dit jaar waarschijnlijk geen Kerstnachtdienst gaan houden. We weten nog niet hoe alles zal gaan lopen met het coronavirus.

Mochten de maatregelen weer aangescherpt worden, dan zullen we ook onze diensten hierop aanpassen. Voor het bijwonen van de diensten kan men zich bij de scriba aanmelden. We hopen dat volgend jaar alles weer een beetje normaal is geworden en wij elke zondag weer in onze mooie kerk kunnen zitten.

Mocht u de door u o.a. bespaarde collectegelden aan een goed doel willen geven, denkt u dan ook aan ons!!

Oud papier
De opbrengst van het oud papier voor het 1e kwartaal 2020 bedroeg € 126,00.

Warme groet en blijf gezond.

Namens de kerkenraad,
scriba Antje Nieboer

Godsbeelden

Een godsbeeld hebben is fijn
altijd goed is het weten
dat er nog zoveel anderen zijn
laat jouw beeld niet overdonderen
maar vul elkaar steeds aan
elk beeld mag verwonderen en
in liefde naast elkaar bestaan