Kerknieuws uit 't Tonckeltje - december 2019

Kerkdiensten

22 december 10:00 uur Dhr. A. Huizinga te Veendam
4e Advent
24 december 221:00 uur Mevr. H. Mertens te Meppen
Kerstnachtdienst
25 december 09:30 uur Ds. R. Poede
1e Kerstdag
29 december 10:00 uur Dhr. W. Th. van der Wal
5 januari 10:00 uur Mevr. H. Mertens te Meppen
12 januari 10:00 uur Ds. R. Poede
19 januari 10:00 uur Oecumenische dienst
26 januari 09:30 uur Ds. R. Poede
2 februari 10:00 uur Dhr. A. Huizinga te Veendam

Iedereen is van harte welkom tot het bijwonen van bovenstaande diensten. Zijn er kleine kinderen, dan kan er voor oppas gezorgd worden. Mochten er 2 of meer oudere kinderen zijn, dan kan er kindernevendienst worden gehouden.

Info kerkdiensten

Kerstnachtdienst, dinsdag 24 december
Op Kerstavond zullen we weer de Kerstnachtdienst gaan houden, waarin we de traditionele Kerstliederen met elkaar zullen zingen. Aanvang 22:00 uur
Na de dienst is er voor degene die dat wil een kopje koffie / chocolademelk of glühwein, zodat u nog even kunt napraten.

Eerste Kerstdag, woensdag 25 december
Op deze dag vieren we de geboorte van Jezus Christus. Iedereen is van harte welkom voor het bijwonen van deze dienst. Denkt u er wel om dat deze dienst om 09.30 uur zal beginnen.

Zondag 19 januari
Op deze zondag zal er een Oecumenische Ontmoetingsdienst worden gehouden in de Rooms Katholieke Kerk te Veendam, aanvang 10:00 uur, voorganger is dhr. G. Iwema.

Zieken

We wensen allen die ziek zijn en/of medische behandelingen ondergaan heel veel sterkte. Ook denken we aan hen die het moeilijk hebben of zich eenzaam voelen. Een kaartje of een bezoek wordt vaak op prijs gesteld.

Familieberichten

- geboorte...
- ziekte...
- huwelijk...
- bedankje...
- enz.

Wilt u een familiebericht in het Tonckeltje vermelden, stuur dit dan schriftelijk naar het 'redactieadres Het Kerkblad' vermeld verderop in 't Tonckeltje.
Onze kerk dient zich ook aan de AVG te houden en zal daarom met de grootste zorgvuldigheid omgaan met de persoonsgegevens.
Wij weten dat deze rubrieken goed gelezen en op prijs gesteld worden, maar helaas moeten wij ons ook aan de wet houden.

December 2019

Afgelopen week was ik in Tuinland, zoals ieder jaar is daar een grote kerstshow en ik vind het altijd heerlijk om daar even rond te wandelen, ik ben nu eenmaal verzot op alles wat met kerst te maken heeft. De sfeer, de kleuren, ze brengen mij in ieder geval de kerstsfeer.
Een van de dingen waar ik extra van geniet zijn de prachtig opgezette kerstdorpjes, pittoreske tafereeltjes in de sneeuw. Het roept nostalgische gevoelens op naar een periode die nooit geweest is.

En toch word ik er warm van binnen van. Dat komt, denk ik, door de geborgenheid die eruit spreekt. De warmte de knusheid, misschien wel de kitsch, maar ik kan het niet helpen, maar ik hou daar nu eenmaal van. En gezien de drukte ben ik niet de enige.
Ik vind het altijd weer mooi om te zien en te ervaren dat kerst een bijzondere periode in het jaar is. Er is geen periode in het jaar die hiermee te vergelijken is. Mensen zijn anders dan anders. Zo zijn er in deze periode altijd meer acties om naar elkaar om te kijken, acties voor de voedselbank, vluchtelingen, mensen die alleen zijn en ga zo maar door. We zijn in deze periode meer geneigd dan anders om iets voor de ander te willen betekenen.

Toch roept de kerst niet bij iedereen deze gedachten op. Er zijn ook mensen die tegen deze dagen opzien, omdat ze alleen zijn, of omdat ze er tegenop zien om de kerstdagen door te brengen met familieleden waarvan ze, om het voorzichtig te zeggen, niet zulke warme gevoelens koesteren. Kerst wordt wat dat betreft ook wel een katalysator genoemd: als het niet goed is komt dat dan met kerst tot uiting omdat je dan zo dicht op elkaar zit en de spanningen die er zijn dan vaak tot een uitbarsting komen. Kerst wordt dan een verplicht nummer en dat zou het niet moeten zijn.

Het zou goed zijn als we ons zouden beseffen dat Kerst een inspanning vraagt van ons. De kerstgedachte is er niet vanzelf die moeten we zelf creëren, daar moet je zelf ook iets voor doen. “Niets in het leven gaat vanzelf”, zei mijn moeder al,” alleen ademhalen”. We zijn ook zelf mede verantwoordelijk.

Kerst is het feest van de hoop, van het licht in de duisternis. De geboorte van een kind is altijd een teken van hoop, een kind is de toekomst. Jezus wordt ook niet geboren onder de beste omstandigheden. Zijn ouders krijgen geen plek in de herberg, ze moeten het doen met een stal. Daar wordt Jezus geboren, maar dat blijft niet onopgemerkt de herders komen en even later de Wijzen uit het oosten. Zij hebben gehoord dat er iets bijzonders gebeurd is en gaan op zoek. Ze denken niet ach laat maar, maar gaan op pad.

En als ze aankomen worden ze niet teleurgesteld, daar ligt een kind dat een nieuwe toekomst zal geven, die een licht zal zijn voor de mensen. Jezus geboorte is een blijvende oproep om het weerloze te beschermen, om eens boven je zelf uit te stijgen, om te veranderen en niet te blijven hangen in: zo ben ik nu eenmaal, of zo is het eenmaal.

Kerst het prachtige verhaal van hoop en liefde. Ik hoop dat u dat kunt en zult ervaren de komende dagen samen met hen die u lief zijn. Misschien kunt u meezingen met mij als ik het bekende liedje van Maria Carey mee zing: "All I want for Christmas is you!"

Ds. Raymond Poede

Kerkrentmeesters

Actie Kerkbalans 2020
Zoals elk jaar is er in januari, de start van de Kerkbalans. Ook dit jaar willen wij graag weer een beroep op u doen. Het thema is: “Geef voor je kerk“.
De campagne begint in de week van 18 januari 2020. In de week van 27 januari tot 1 februari worden de enveloppen weer opgehaald. In de dienst van zondag 9 februari zal de opbrengst bekend gemaakt worden.
Wij hopen van harte dat u zoveel mogelijk meedoet.

Kerkbalans enSolidariteitskas 2019
Er zijn nog enkele personen die de bijdrage voor de kerkbalans en/of solidariteitskas van 2019 nog niet hebben betaald. Wilt u, uw administratie nog eens nazien?
Dank u voor uw medewerking.

De kerkrentmeesters

Decembermaand

Het wordt al vroeg weer donker
en de winter is in zicht,
het vriest al in de nachten
en ‘t is veel korter licht.

Bijna is het al December,
een maand vol feestelijkheid
en kerstmis komt er spoedig aan
waarop men zich verblijdt!

Alles wordt gereed gemaakt
voor de welkom van Gods Zoon,
het kinderkoor is aan het oefenen
en zingt op hoge toon!

De winkels in het dorp
zijn versierd met dennengroen,
overal klinkt er kerstmuziek
zoals ze dat elk jaar doen!

Alles wordt nu voorbereid
op de komst van Maria’s Kind,
Jezus Zoon van God
door jong en oud bemind!

Decembermaand met kleur en geur
met vele mooie lichtjes
en met gezelligheid en glans,
een maand met talloze gedichtjes!

Maar ‘t allermooiste Hemellied
en het gedicht zo zeer bemind
is toch echt het kerstverhaal
en bovenal het Jezuskind!

Els Hengstman-van Olst

Van de Kerkenraad

Gemeenteavond
Op woensdag 20 november jl. hebben we een gemeenteavond gehouden, er waren in totaal 20 gemeenteleden aanwezig. Voorafgaande aan de vergadering hebben we een vesper gehouden in het gebouw. Op de agenda stond onder andere de begrotingen voor 2020 van de diaconie en de kerk. Beide begrotingen zijn door de aanwezigen goedgekeurd.
Na de pauze was het woord aan mevr. Karin Bron als coördinator van de VPTZ Oost-Groningen. Deze afkorting staat voor Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg. Zij nam ons mee in de uitleg wat hun werk is en wat ze doen. Ook vertelde zij van de hospice te Winschoten. Het is heel dankbaar werk en fijn dat er vrijwilligers zijn die dit werk op zich nemen.

Namens de kerkenraad,
scriba Antje Nieboer

Kennismaken met TVG?

In Assen kan dat! Dit is een cursus Theologische vorming en verdieping voor gemeenteleden en geïnteresseerden. Er wordt een open cursusmorgen voor belangstellenden gehouden op dinsdagmorgen 7 januari 2020. Prof. Dr. Marjo Buitelaar van de RUG zal ons toespreken. Zij zal vertellen over haar onderzoek naar de tocht in en rond Mekka. Waar: Markehuus, Scharmbarg 35 te Assen.
Tijd: inloop vanaf 09.30 uur, aanvang 10.00 uur.
Kosten: er zijn geen kosten aan verbonden.

Voor informatie kunt u terecht bij de familie Levenga
Telefoon: (06) 14 10 15 12
E-mail: tvgassen@gmail.com