Kerknieuws uit 't Tonckeltje - september 2019

Kerkdiensten

29 september 09:30 Mevr. C. Dun te Veendam
Gezamenlijke dienst met Protestante Gemeente Muntendam
6 oktober 10:00 uur Pastor W.P. Kulk te Veendam
13 oktober 10:00 uur Ds. R. Poede
Heilig Avondmaal
20 oktober 10:00 uur Mevr. H. Mertens te Meppen
27 oktober 10:00 uur Zangdienst o.l.v. dhr. J. Nieboer
3 november 10:00 uur Mevr. H. Mertens te Meppen

Iedereen is van harte welkom tot het bijwonen van bovenstaande diensten. Zijn er kleine kinderen, dan kan er voor oppas gezorgd worden. Mochten er 2 of meer oudere kinderen zijn, dan kan er kindernevendienst worden gehouden.

Info kerkdiensten

zondag 29 september
Deze zondag is er een gezamenlijke dienst met de Protestantse gemeente Muntendam. Denkt u er om dat deze dienst zal worden gehouden in de Protestantse kerk Muntendam. Na de dienst wordt u van harte uitgenodigd om een kopje koffie of thee te drinken
zondag 13 oktober
Op deze zondag zullen we gezamenlijk het Heilig Avondmaal vieren. Na de dienst wordt u van harte uitgenodigd voor een kopje koffie of thee in het gebouw.

zondag 27 oktober
Op deze zondag zal er weer een zangdienst worden gehouden o.l.v. dhr. J. Nieboer en op het orgel zal Marcel Gelderloos de dienst begeleiden.

Zieken

We wensen allen die ziek zijn en/of medische behandelingen ondergaan heel veel sterkte. Ook denken we aan hen die het moeilijk hebben of zich eenzaam voelen. Een kaartje of een bezoek wordt vaak op prijs gesteld.

Bedankjes

“Bloemen doen altijd goed, maar vooral wanneer je ziek bent geweest. Een soort van nieuw begin, nieuw leven”.
Heel veel dank.
Anneke Groot

Langs deze weg wil ik dankzeggen voor het ontvangen bloemetje na mijn schouder operatie.
Tini van den Hoven

Familieberichten

- geboorte...
- ziekte...
- huwelijk...
- bedankje...
- enz.

Wilt u een familiebericht in het Tonckeltje vermelden, stuur dit dan schriftelijk naar het 'redactieadres Het Kerkblad' vermeld verderop in 't Tonckeltje.
Onze kerk dient zich ook aan de AVG te houden en zal daarom met de grootste zorgvuldigheid omgaan met de persoonsgegevens.
Wij weten dat deze rubrieken goed gelezen en op prijs gesteld worden, maar helaas moeten wij ons ook aan de wet houden.

September

Doe wat je hand te doen vindt. Doe het met volle inzet, want er zijn geen daden en gedachten, geen kennis en wijsheid in het dodenrijk. (Prediker 9:10)

Ik ben geen predikant die snel met bijbelteksten gooit. Maar voor Prediker maak ik graag een uitzondering. Dat komt misschien wel omdat Prediker net zo nuchter is als wij Groningers. Maak je niet al te druk, het komt toch zoals het komt. Wat niet wil zeggen dat je rustig achterover kan leunen, zo gek is het nu ook weer niet. Dat blijkt wel uit bovenstaand citaat.

Ik moest hieraan denken toen ik een paar weken op een vroege zondagmiddag terugreed van Ommelanderwijk naar huis. Op de radio was een bekende presentatrice. Met droge ogen vertelde ze dat ze altijd heel hard werkt en dat dat de reden was van haar succes. Als je ergens hard je best voor doet wordt het een succes. Ze refereerde aan haar tv programma's en een blad dat ze maakte. Was het maar waar dacht ik nog, zo eenvoudig is het helaas niet. Want zoals Sara Kroos al ooit zong: en als je maar echt wilt, dan kan iets toch gewoon mislukken. Maar de presentatrice babbelde maar door over haar successen. Tot het moment dat de interviewer haar vroeg naar haar nieuwe programma en voorzichtig stelde dat het met haar blad ook wat minder ging de laatste tijd. Toen leek het er meer op dat haar grote woorden, meer de wens dan de werkelijkheid weergaven. Bleek succes toch niet verzekerd te zijn.

Want wat schetste mijn verbazing toen ze antwoordde dat ze dat niet zeker wist, want er waren zoveel factoren die daar een rol in speelden. Plotseling verbleekten al die grote woorden over dat hard werken dat haar zo succesvol had gemaakt. Blijkbaar ligt het toch allemaal wat genuanceerder.

Het is een beetje het probleem van deze tijd, dat alles leuk en mooi en goed moet zijn, dat je dan pas echt gelukkig kunt zijn, of misschien nog sterker: dat je dan pas gelukkig bent. Maar het leven is echter niet alleen maar leuk en soms gaat er wel eens iets mis, dat hoort bij het leven. Echt leven kun je echter pas als je daarmee om kunt gaan. Daarin schuilt pas echt het ware geluk.

Ds. Raymond Poede

Ophalen oud papier

Na 15 jaar trouwe dienst stopt Gerjan Gelderloos met het ophalen van het oud papier. Gerjan, ook namens de kerkenraad, ik wil jou hartelijk bedanken voor jouw prima inzet en meedenken!
Ik wens jou en jouw gezin alle goeds in Nieuw Pekela!

Wie wil Gerjan opvolgen? Het is één zaterdagochtend per jaar.
Grietje W. Flik - telefoon (0598) 61 49 58

Van de Kerkenraad

Belangstelling Rondje Kerk en de Open Monumentedag
Voor Rondje Kerk was het weer een prachtige dag om te fietsen, er zijn diverse mensen die onze kerk en/of begraafplaats bezocht hebben. Ook hebben we een aantal mensen mogen begroeten op de Open Monumentendag, zodat we ons mooie gemeentelijk monument op de kaart hebben gezet.
Beide dagen waren er een paar vrijwilligers aanwezig voor uitleg en/of om vragen te beantwoorden.

Startweekend
Op 31 augustus jl. zijn we gestart met de jaarlijkse barbecue.
Met 34 personen hebben we genoten van de fijne salades, het lekkere vlees en het mooie weer. Het was een gezellige avond, zo aan het begin van een nieuw winterseizoen.

Dankdag voor gewas en arbeid, zondag 10 november
Voor deze zondag gaan we net als vorig jaar allemaal producten inzamelen voor de Voedselbank Veendam-Menterwolde. We hopen minimaal zoveel producten binnen te halen als vorig jaar. Mocht u hier alvast rekening mee willen houden, dan vindt u hieronder een lijstje van de producten waar ze o.a. belang bij hebben.
Vanaf 20 oktober kunt u de producten meenemen naar de kerk of afgeven aan iemand van de kerkenraad:
- houdbare zuivel
- koekjes en dergelijke
- pasta/rijst
- houdbare saus of mix voor bij de pasta/rijst
- blik/pot met groente
- appelmoes
- soep
- knakworstjes
- houdbare broodbeleg
- toiletpapier, wasmiddel
- shampoo
- douchegel
- tandenborstel met tandpasta

Begraafplaats
De komende tijd kan het zo zijn dat de begraafplaats iets minder toegankelijk is i.v.m. bestratingswerkzaamheden.
De intentie is om altijd één ingang toegankelijk te houden.

Oud papier
De opbrengst van het oud papier voor het 2e kwartaal 2019 bedroeg € 136,00.

Lichtjestocht
De kerk is van plan om samen met uitvaartverzorging Anny Munneke een lichtjestocht te organiseren vanuit de kerk, naar onze begraafplaats.
Dit zal plaatsvinden op vrijdagavond 1 november 2019.
U wordt ontvangen in de kerk voor eventueel een moment van stilte. Er is hier ook een mogelijkheid om zelf een lichtje aan te steken. Daarna kunt u de verlichte route lopen naar de begraafplaats.
Hier staan in alle paden lichtjes zo kunt u naar uw dierbare(n) lopen, voor een herdenkingsmoment.
In de kerk zal er koffie en/of thee aanwezig zijn.
Om deze tocht te voorzien van lichtjes, vragen wij u glazen (groente)potjes te verzamelen. Wel willen we u vragen om het etiket er af te weken.
U kunt de potjes inleveren bij de kerk of een kerkenraadslid.

Namens de kerkenraad,
scriba Antje Nieboer