Kerknieuws uit 't Tonckeltje - maart 2019

Kerkdiensten

31 maart 10:00 uur Dhr. G. Iwema te Muntendam
7 april 11:00 uur Ps. R. Poede
14 april 10:00 uur Mevr. C. Dun te Veendam
18 april 19:30 uur Ds. D. van Vliet te Veendam
Witte Donderdag, Heilig Avondmaal
21 april 09:30 uur Ds. R. Poede
28 april 10:00 uur Dhr. W. Th. van der Wal te Winschoten
5 mei 19:30 uur Johannes de Heer dienst
12 mei 09:30 uur Mevr. H. Mertens te Meppen
19 mei 09:30 uur Mevr. M. van Vliet te Veendam

Iedereen is van harte welkom tot het bijwonen van bovenstaande diensten. Zijn er kleine kinderen, dan kan er voor oppas gezorgd worden. Mochten er 2 of meer oudere kinderen zijn, dan kan er kindernevendienst worden gehouden.

Info kerkdiensten

Zondag 7 april
Denkt u er op dat deze dienst om 11:00 uur begint.

Donderdag 18 april
Op deze donderdag zal de dinest om 19:30 uur beginnen en zullen we met elkaar het Heilig Avondmaal vieren.

Eerste Paasdag 21 april
Voorafgaande aan de dienst van Pasen, zullen we weer met elkaar het ontbijt gaan gebruiken. Deze begint om 08:30 uur en de dienst zal dan om 09:30 uur beginnen.

zondag 5 mei
Op deze zondag zullen we een avondzangdienst houden in het teken van de liederen van Johannes de Heer, aanvang 19:30 uur. Op het orgel zal spelen Marcel Gelderloos, de dienst zal onder leiding staan van Harry Huisman en Antje Nieboer (er zal deze zondag geen ochtenddienst zijn).

Denkt u er om dat m.i.v. zondag 12 mei de diensten weer om 09.30 uur beginnen, tenzij anders aangegeven.

Zieken

We wensen allen die ziek zijn en/of medische behandelingen ondergaan heel veel sterkte. Ook denken we aan hen die het moeilijk hebben of zich eenzaam voelen. Een kaartje of een bezoek wordt vaak op prijs gesteld.

Edelstenen van geloof

Barmhartigheid en liefde, in het bijzonder liefde voor je vijand, zijn de diamanten van het Christelijk geloof.
Die fonkelen en stralen, ze sieren iedereen en zijn zeer waardevol.

En ..... simpelweg niet stuk te krijgen!

Familieberichten

- geboren...
- ziekten...
- enz.

Wilt u een familiebericht doorgeven?
Dan kunt u dit mailen/schrijven/bellen naar het redactieadres van het Kerkblad, wat u kunt vinden op de pagina met algemene adresgegevens van de Hervormde Gemeente Ommelanderwijk-Zuidwending.
De redactie

Overdenking

Steh auf, wenn du am Boden bist!
Steh auf, auch wenn du unten liegst!
Steh auf, es wird schon irgendwie weitergehn’!

Es ist schwer, seinen Weg nicht zu verliern'
Und bei den Regeln und Gesetzen hier
Ohne Verrat ein Leben zu führn'
Das man selber noch respektiert
(Die Toten Hosen – Steh auf, wenn du am Boden bist)

Een goede voorbereiding is het halve werk. Eigenlijk is dat bij bijna alles in het leven zo. Als je op vakantie gaat, als je een belangrijke (sport) prestatie moet leveren. Ze vergen allemaal een gedegen voorbereiding. Ook in de kerk kennen we die voorbereidingstijd. We doen dat in de advent, waarin we ons voorbereiden op de geboorte van Jezus en natuurlijk in de veertigdagentijd, waarin we ons voorbereiden op Pasen, het feest van de opstanding. Geen eenvoudig feest, vandaar ook de voorbereiding.

Want wat vieren we nu daadwerkelijk met Pasen. Pasen staat voor mij als opening, als nieuwe mogelijkheid. Pasen is het nieuwe begin dat mogelijk is. Het leven gaat over pieken en dalen en soms zijn de dalen heel diep. We vallen en proberen weer op te staan. Pasen is voor mij de opdracht om niet bij de pakken neer te gaan zitten. Om niet in een slachtoffer rol te blijven hangen, maar moed verzamelen om het leven weer op te pakken. Opstaan dus! Jezus heeft in zijn leven veel mensen weer doen opstaan, hij heeft ze het leven weer gegeven, door ze moed in te spreken, door ze te genezen, waardoor de mens weer mens werd en geen zieke die buiten de maatschappij gehouden werd. Centraal in het leven van Jezus staat het leven zelf, leven ter ere van God, dat is goed zijn voor de wereld en de naaste. En daarin sloot hij geen compromissen. Uiteindelijke leidde dat ertoe dat hij gevangen werd genomen en gekruisigd. Zo probeerden de machthebbers en machtigen hem en zijn aanhangers te breken. Pasen laat zien dat dat niet gelukt is, en ook niet zal lukken. Als mensen bereid zijn voor hun idealen te leven, dan zal er uiteindelijk een betere wereld ontstaan, waarin iedereen zijn of haar plek kan krijgen en niemand aan de zijlijn hoeft te staan.

Pasen is het feest dat dus volop gevierd moet worden, omdat het ons herinnerd aan deze opdracht en ons door het leven van Jezus inspireert. Zijn discipelen hebben zich uiteindelijk niet monddood laten maken, ook zij zijn opgestaan, geïnspireerd door de ontmoetingen die ze hadden.

Ik hoop dat Pasen ook ons steeds weer opnieuw zal inspireren om nooit op te geven en iedere keer weer houvast zal bieden om op te staan.

Steh Auf wenn du am Bodem liegst.

Ds. Raymond Poede

Van de Kerkenraad

Dhr. J. Nieboer
Na vele jaren het kosterschap op zich genomen te hebben heeft dhr. J. Nieboer aangegeven, nu hij 80 jaar is geworden, hiermee te willen stoppen. Als kerkenraad zijn wij daarom blij dat zijn zoon Albert Nieboer heeft aangegeven het te willen overnemen.

Daarnaast is dhr. Nieboer ook gestopt met het preekvoorzienerschap. Dit heeft hij ook vele jaren met veel plezier gedaan. Als kerkenraad zijn wij blij dat Jan Geert en Ina Gelderloos hebben aangegeven dit te willen overnemen.

Wij willen dhr. J. Nieboer bedanken voor zijn vele werk, wat hij voor de kerk heeft gedaan. BEDANKT!

Daarnaast Jan Geert en Ina Gelderloos en Albert Nieboer fijn dat jullie deze taken over willen nemen, veel succes.

Begraafplaats
U heeft in het vorige Tonckeltje kunnen lezen dat we op zoek zijn gegaan naar een nieuwe 2e beheerder. Als kerkenraad kunnen we u mededelen dat we die gevonden hebben, in de persoon van Cees van den Hoven. Fijn dat jij deze taak op je wilt nemen, veel succes.

Oud papier
De opbrengst van het oud papier voor het 4e kwartaal 2018 bedroeg € 149,00.

Vrijwilligers
We zijn donderdag 21 maart weer begonnen met de werkzaamheden rond de kerk en op het kerkhof. De volgende keer is donderdag 11 april a.s., om 08.00 uur is de koffie klaar en rond 11.30 uur stoppen we er meestal mee.
Het is nog steeds zo dat we zitten te springen om vrijwilligers, als het u wat lijkt dan zien we u graag op de aangegeven donderdag of indien u op een ander tijdstip wat werkzaamheden voor ons wilt verrichten, dan zijn we hier ook heel blij mee.

We zijn inmiddels gestart met de voorbereiding voor de vervanging van het straatwerk van de hoofdingang van de kerk naar het Kerkpad, hiervoor zijn we ook afhankelijk van vrijwilligers. Mochten er onder u stratenmakers zijn die ons ook op vrijwillige basis hier mee zouden willen helpen dan juichen we dit van harte toe. Het aanleggen van het straatwerk zal op een zaterdag in april plaatsvinden.

U kunt hierover eventueel telefonisch informatie inwinnen bij Albert Nieboer 0597-646854 (na 18.00 uur).

Vastenmaaltijd
We zitten in de veertigdagentijd voor Pasen en de volgende vastenmaaltijden worden gehouden op de onderstaande woensdagen.
Aanvang is 18:30 uur:

  • woensdag 3 april bij de Vrij Evangelische Gemeente Veendam
  • woensdag 10 april bij de Protestante Gemeente Wildervank
  • woensdag 17 april bij de Protestante Gemeente Veendam (Grote kerk in het centrum)

Paasontbijt 21 april
De kerkenraad nodigt u/jou van harte uit om samen het Paasontbijt voorafgaande aan de dienst te vieren. Dit zal plaatsvinden op Paaszondag 21 april a.s. vanaf 08.30 uur in het gebouw.

Het ontbijt zal het karakter hebben van ontmoeting met elkaar en samen alles delen.

Namens de kerkenraad,
scriba Antje Nieboer

Liedboekmiddag zaterdag 30 maart

De volgende liedboekmiddag is weer in aantocht, een middag voor iedereen die er plezier aan beleeft, samen te zingen. Wie al eens geweest is, weet hoe leuk, gezellig en inspirerend het is om samen te zingen uit het nieuwe liedboek!
Er zijn mensen uit alle kerken in de provincie bij aanwezig.

Deze keer is het thema: ‘Stad op een berg (Jeruzalem)’.

U bent van harte welkom om mee te komen zingen, en in goede handen bij 2 of 3 van onze eigen organisten. De middag begint om 14.00 uur en duurt tot 16.45.
Kaarten zijn vooraf en aan de zaal te koop: de entree is € 7,50 (‘all-in’); een korting van € 2,50 is er voor wie zich uiterlijk het weekend van tevoren opgeeft.
NB We willen niet dat onze entree een drempel is voor mensen met een smalle beurs –daar passen we wel een mouw aan! Informatie en opgave bij Marjan Pierhagen, liefst via liedboekdagen@pknveendam.nl of tel. (0598) 613308.

Later in dit jaar is er nog een middag en wel op 12 oktober, met als thema ‘Met dank aan het rijke Roomse (muziek) leven’.

Inspiratie en ontmoeting

De Werkgroep Vorming en Toerusting van de Raad van Kerken Veendam en omstreken nodigt u van harte uit bij een aantal activiteiten die in het gele boekje, van het seizoen ’18-’19 vermeld staan:

Concerttip: aanstekelijke muziek van Klezmer & Co in ‘een nieuw begin’ op zondagmiddag 31 maart vanaf 15.30 tot ca. 17.20 uur in de Grote kerk te Veendam. Entree € 9,00 / 11,00 incl. hapjes en drankje na afloop. Kaarten aan de zaal of in de voorverkoop bij de onderstaand vermelde leden van de werkgroep.

Beleef het mee! Rabbijn Tamara Benima komt naar Veendam voor een joodse (kosjere) seidermaaltijd met alles erop en eraan. Op dinsdag 23 april van 18.00 tot ca. 22.00 uur in de AE-kerk te Veendam. Entree € 10,00 per volwassene.

Voor een beter begrip van wat u gaat meebeleven is er een (gratis) voorbereidende avond op woensdag 10 april van 19.30 tot 21.30 uur in Concordia, Torenstraat 80 te Wildervank.

Opgave kan tot en met zondag 7 april bij de leden van de werkgroep.

Werkgroep:
Piet ten Have, telefoon (0598) 62 22 53
Harry Huisman, telefoon (0598) 61 70 61
Trijnie de Jonge, telefoon (0598) 62 14 50
Marjan Pierhagen, telefoon (0598) 61 33 08
Ina de Vries, telefoon (0598) 61 35 37 en
Eppo Vroom, telefoon (0598) 62 81 42