Kerknieuws uit 't Tonckeltje - december 2018

Kerkdiensten

23 december 10:00 uur Dhr. A. Huizinga te Veendam
24 december 22:00 uur Mevr. H. Mertens te Meppen
Kerstnachtdienst
25 december 11:00 uur Ds. R. Poede
Kerst
30 december 10:00 uur Mevr. M. van Vliet te Veendam
6 januari 10:00 uur Ds. R. Poede
Nieuwjaarsdienst
13 januari 10:00 uur Mevr. H. Mertens te Meppen
20 januari 10:00 uur Oecumenische dienst
27 januari 11:00 uur Ds. R. Poede
3 februari 10:00 uur Mevr. C. Dun te Veendam

Iedereen is van harte welkom tot het bijwonen van bovenstaande diensten. Zijn er kleine kinderen, dan kan er voor oppas gezorgd worden. Mochten er 2 of meer oudere kinderen zijn, dan kan er kindernevendienst worden gehouden.

Info kerkdiensten

Kerstnachtdienst, 24 december
Informatie hierover vind u verder op in dit krantje.

Eerste Kerstdag 25 december
Op deze dag vieren we de geboorte van Jezus Christus. Iedereen is van harte welkom voor het bijwonen van deze dienst. Denkt u er wel om dat deze dienst om 11:00 uur zal beginnen.

Zondag 6 januari
Na deze dienst nodigen wij u van harte uit voor de traditionele nieuwjaarsvisite in het gebouw achter de kerk.

Zondag 20 januari
Op deze zondag zal er een Oecumenische Ontmoetingsdienst worden gehouden in de Protestantse Kerk te Wildervank, aanvang 10:00 uur. Voorganger is ds. H.E. van der Zwaag-Visscher.

Zieken

We wensen allen die ziek zijn en/of medische behandelingen ondergaan heel veel sterkte. Ook denken we aan hen die het moeilijk hebben of zich eenzaam voelen. Een kaartje of een bezoek wordt vaak op prijs gesteld.

Familieberichten

- geboren...
- ziekten...
- enz.

Wilt u een familiebericht doorgeven?
Dan kunt u dit mailen/schrijven/bellen naar het redactieadres van het Kerkblad, wat u kunt vinden op de pagina met algemene adresgegevens van de Hervormde Gemeente Ommelanderwijk-Zuidwending.
De redactie

Van de Kerkenraad

Gemeenteavond
Op woensdag 28 november jl. hebben we een gemeenteavond gehouden, er waren in totaal 23 gemeenteleden aanwezig. Voorafgaande aan de vergadering hebben we een vesper gehouden in het gebouw. Op de agenda stond o.a. de begrotingen voor 2019 van de diakonie en de kerk. Beide begrotingen zijn door de aanwezigen goedgekeurd.
Na de pauze was het woord aan ds. D. van Vliet, die ons heeft meegenomen in "De vreugden van de psalmen". Het was een mooi verhaal en aan het einde kregen we allemaal een boekje mee, waarin we alles nog eens na konden lezen.

Namens de kerkenraad,
Scriba Antje Nieboer

All I want for Christmas
Binnen ons gezin ligt er de afspraak dat ik pas een kerstboom mag kopen, als we sinterklaas gevierd hebben. Dit jaar had ik het geluk dat we al op 30 november Sinterklaas gevierd hebben en ik op 1 december een boom mocht halen. Ik doe dat al jarenlang bij mij vast bomenman in Odoorn. Jaren geleden ben ik daar eens terechtgekomen en sindsdien is het vaste prik. Als we komen staat de koffie klaar, praten we even de zaken van het afgelopen jaar door en kiezen we een boom uit. Ieder jaar wordt dat weer moeilijker, want ik wil altijd een grote boom en als ik grote boom zeg, dan bedoel ik een van een meter of 5. Maar samen komen we daar tot nu toe altijd weer uit. Thuisgekomen gaat dan de kerstmuziek op en wordt de boom opgetuigd. Mijn vrouw doet de lampjes en ik meestal de rest van de boom.

Onder het optuigen zing ik graag, en tot verdriet van mijn kinderen, altijd luidkeels mee met de bekende kerstliedjes. White Christmas, Last Christmas, Driving home for Christmas en ga zo maar door. En terwijl ik normaal deze liedjes gedachteloos meezing dringt nu langzamerhand tot me door dat al deze liedjes iets weemoedigs hebben. Of ze willen een geliefde terug, of ze verlangen naar die goede oude tijd die achter ze ligt, of het spreekt een wens en hoop uit voor morgen: All I want for christmas is you.

De meeste kerstliedjes zijn liedjes van hoop en verlangen. En dat is een universeel menselijk verlangen. En dat balt zich in deze kerstliedjes samen. Soms direct geïnspireerd soms indirect door de geboorte van Jezus van Nazareth. Bij zijn geboorte is hij de hoop op een betere wereld en tijdens zijn leven wakkert hij het verlangen aan naar een wereld waarin de liefde het laatste woord heeft. Een wereld die ons mensen tweeduizend jaar later nog steeds en misschien wel steeds meer aanspreekt. We hunkeren naar liefde, want we kunnen en willen hopelijk ook niet zonder. En met de kerstperiode ervaren we dit nog net iets heftiger dan anders, we worden er door het verhaal van Jezus ook nog eens ondubbelzinnig aan herinnerd en als het niet door hem is dan horen we het wel in alle liedjes.

En terwijl ik de kerstboom verder optuig, zing ik steeds harder mee, het refrein van de weemoed en de liefde. Gelukkig wordt het steeds weer opnieuw kerst en worden we bewust gemaakt dat de liefde uiteindelijk het laatste woord moet hebben. En ik zing dat ook het hardst mee als kinderen voor kinderen zingen; Kon het maar altijd kerstfeest zijn!

Ik wens u en de uwen gezegende, maar vooral liefdevolle kerstdagen toe, denk om elkaar.

Ds. Raymond Poede

Kerkrentmeesters

Actie Kerkbalans 2019
Zoals elk jaar is er in januari, de start van de Kerkbalans. Ook dit jaar willen wij graag weer een beroep op u doen.
Het thema is: “Geef voor je kerk“.
De campagne begint in de week van 19 januari 2019. In de week van 28 januari tot 2 februari worden de enveloppen weer opgehaald. In de dienst van zondag 10 februari zal de opbrengst bekend gemaakt worden. Wij hopen van harte dat u zoveel mogelijk meedoet.

Kerkbalans en Solidariteitskas 2018
Er zijn nog enkele personen die de bijdrage voor de kerkbalans en/of solidariteitskas van 2018 nog niet hebben betaald.
Wilt u, uw administratie nog eens nazien? Dank u voor uw medewerking.

De kerkrentmeesters

Kerknachtdienst

24 december, aanvang 22:00 uur

We zullen de ouderwetse traditionele kerstliederen zingen.

Met medewerking van:
voorganger: mevr. H. Mertens
organist: dhr. R. Wassens
Gospelkoor Semaja uit Winschoten

Na de dienst is er voor de liefhebbers een kopje koffie, warme chocolademelk of een glaasje gluhwein.

Chr. Toneelvereniging ADVENDO

brengt dit deizoen voor joe ain toneelstuk in 3 bedrieven: Het moet niet gekker worden! deur C.J. Slijkoord.

In zorginstell'n "Beter leven" is Irene, ain neibakken verpleegster aan 't waark. Zai het der wat waark mit om aal dei olle bewoners het noar de zin te moaken.
Bie de aine is dit nait goud en bie de aandere dat nait, en zo gait dat aal mor deur. Dhr. Duister, dai vrouger kaptain op 'n cruiseschip was, het meelie mit heur en perbaaiert heur van alle kaanten te help'n. As je neisgierig binn'n noar de oafloop din kin je dit zain in het gebouw achter de Hervormde kerke op de Wieke, op de volgende oavonds:

- Zotterdag 12 jannewoarie 2019
- Zotterdag 19 jannewoarie 2019
- Zotterdag 26 jannewoarie 2019
- Zotterdag 2 feberwoarie 2019

Begun 20.00 uur. Zoal is open v.a. 19.00 uur.

Koarten binn'n te bestell'n á € 5,00 bie: H. Huisman, tel. (0598) 61 70 61

Liefde

Op golven van liefde gedragen stuwt Jezus de Heiland ons voort
Hij toont ons in liefde te leven, begaan met de naasten is zijn woord

Laten wij denken aan alle mensen op deze aarde
In ons hart, gedachten, en onze daden
Haal de handen van de wapens, leg hen op de ploeg
Zaai liefde en vrede waar Jezus om vroeg

Op golven van liefde gedragen
die teder elkander omspoelt
Dat biedt ons de kans om te slagen
hoe liefde in werkelijkheid voelt

Van geloof hoop en liefde hun drieën
blijkt liefde van die drie het meest
Want liefde gaat voor niets door de knieën
zij blijkt voor het kwaad niet bevreesd

Uit liefde is Hij geboren, voor u en ook voor mij
Hij houd ons in zijn handen gevat
zoals Hij ons steeds heeft liefgehad

Zonder echte liefde kan niemand leven
Er zitten geen grenzen aan liefde geven