Kerknieuws uit 't Tonckeltje - november 2018

Kerkdiensten

2 december 10:00 uur Mevr. C. Dun te Veendam
9 december 19:00 uur Ds. R. Poede
Kerstzangavond
16 december 10:00 uur Mevr. H. Mertens te Meppen
23 december 10:00 uur Dhr. A. Huizinga te Veendam
24 december 22:00 uur Mevr. H. Mertens te Meppen
Kerstnachtdienst
25 december 11:00 uur Ds. R. Poede
Kerst
30 december 10:00 uur Mevr. M. van Vliet te Veendam
6 januari 10:00 uur Ds. R. Poede
Nieuwjaarsdienst

Iedereen is van harte welkom tot het bijwonen van bovenstaande diensten. Zijn er kleine kinderen, dan kan er voor oppas gezorgd worden. Mochten er 2 of meer oudere kinderen zijn, dan kan er kindernevendienst worden gehouden.

Info kerkdiensten

Zondag 9 december
Op deze zondag zullen we GEEN ochtend dienst hebben.

’s Avonds zullen we een Kerstzangavond gaan houden in onze kerk, onder leiding van ds. Raymond Poede. Aanvang 19:00 uur.
Het is de bedoeling om deze avond met elkaar de oude en nieuwe kerst-en adventsliederen te zingen. Mocht u een mooi kerstlied hebben, het maakt niet uit welke, en u wilt dat graag zingen op deze avond, geef het dan door. Uit alle ingezonden liederen wordt een mooie selectie gemaakt.
U kunt de liederen opgeven bij ds. Raymond Poede
E-mail: raymond@poede.nl of telefoon (050) 230 42 66.

Kerstnachtdienst 24 december
Op deze Kerstavond zullen we de traditionele Kerstnachtdienst gaan houden, aanvang 22.00 uur.
Gospelkoor Semaja uit Winschoten zal aan deze dienst hun medewerking verlenen. De voorbereidingen zijn in volle gang en het belooft een mooie dienst te worden. Na de dienst is er voor degene die dat wil een kopje koffie / chocolademelk of glühwein, zodat u nog even kunt napraten.

Eerste Kerstdag 25 december
Op deze dag vieren we de geboorte van Jezus Christus. Iedereen is van harte welkom voor het bijwonen van deze dienst. Denkt u er wel om dat deze dienst om 11:00 uur zal beginnen.

Zieken

We wensen allen die ziek zijn en/of medische behandelingen ondergaan heel veel sterkte. Ook denken we aan hen die het moeilijk hebben of zich eenzaam voelen. Een kaartje of een bezoek wordt vaak op prijs gesteld.

Bedankje

Hiermee wil ik jullie heel hartelijk bedanken voor de mooie bos bloemen die ik van de kerk heb gekregen. Nog hartelijk bedankt.

mevr. L. Hofman-Speelman

Familieberichten

- geboren...
- ziekten...
- enz.

Wilt u een familiebericht doorgeven?
Dan kunt u dit mailen/schrijven/bellen naar het redactieadres van het Kerkblad, wat u kunt vinden op de pagina met algemene adresgegevens van de Hervormde Gemeente Ommelanderwijk-Zuidwending.
De redactie

November

Iedere maand ontvang ik in mijn mailbox een herinnering van mijn geweldige scriba: Het is weer tijd voor een stukje in 't Tonckeltje en iedere keer denk ik: Is het alweer zo ver?
De tijd glipt je soms door de vingers heen. Ooit heb ik een boek gelezen van Douwe Draaisma met de pakkende titel: "Waarom het leven sneller gaat als je ouder wordt". Toen dacht ik, ja dat zal wel, maar inmiddels ben ik ook zelf een jaartje ouder en moet hem volmondig gelijk geven. De tijd vliegt voorbij, vooral als je terugkijkt. Als je jong bent dan lijkt de tijd soms voorbij te kruipen.

Het einde van het jaar nadert alweer, de bladeren dwarrelen vrolijk gekleurd van de bomen en het wordt alweer vroeg donker. Dat maakt mij altijd een beetje melancholisch, maar dat is dit jaar misschien wel een beetje erger. Dat komt mede door de gebeurtenissen het afgelopen jaar. Mijn vader heeft dit jaar twee keer een herseninfarct gehad, de eerste is hij nog redelijk te boven gekomen, maar of dat bij de tweede ook zo zal zijn, is op dit moment de vraag.
Hij kan zich niet concentreren en verteld veel, maar voornamelijk onsamenhangende verhalen. De grote vraag is nu of dat door de tijd heen nog beter wordt.

Terugkijkend besef je dan hoe belangrijk het is dat je het goed hebt met elkaar. Ik ga nu nog meer dan anders regelmatig bij mijn ouders langs. Even kijken hoe het gaat. Ik zie hoe mijn moeder een weg zoekt om hier mee om te gaan. En dat lukt haar bewonderingswaardig goed.

Maar even samen herinneringen ophalen aan vroeger, dat is er niet meer bij. In 2020 zijn ze 60 jaar getrouwd en daar leefden en leven ze echt helemaal naar toe. Dat willen ze graag samen beleven en wij hopen dat natuurlijk ook. Maar het verdrietige is dat mijn vader dat nu, tenminste op dit moment, niet meer beseft. Maar toch hebben ze het ondanks alles goed samen. Ze zijn nog bij elkaar, dat besef zit heel diep.

Maar toch maakt dat je, zo terugkijkend, wat melancholisch en verdrietig. De herinneringen aan vroeger ophalen met mijn vader kan niet meer, hij leeft nu in zijn eigen wereld. Maar ik prijs me gelukkig dat mijn moeder er nog is en dat we samen herinneringen kunnen ophalen aan de tijd die achter ons ligt. En ook dan verzuchten we vaak: Wat gaat de tijd toch snel.

Ds. Raymond Poede

Van de Kerkenraad

Dankdag voor gewas en arbeid
In het kader van de dankdag voor gewas en arbeid, heeft onze gemeente een aantal weken lang producten ingezameld. Deze producten waren bestemd voor de voedselbank. In de week van 12 november jl. zijn deze producten bij de Voedselbank Veendam–Menterwolde gebracht. Hier waren ze heel erg blij mee.
Alle gevers hartelijk dank voor uw bijdrage.

Spekkendikken op de Kerstmarkt
Helaas gaat de Kerstmarkt niet door, zodat we geen spekkendikken voor de kerk kunnen verkopen. Op het moment van drukken van dit krantje is nog niet bekend of en hoe we dit gaan invullen.
Mocht hier iets over te vertellen zijn dan hoort u dat van ons.

Namens de kerkenraad,
Scriba Antje Nieboer

Chr. Toneelvereniging Advendo

Wij zullen in 2019 voor u opvoeren een klucht in 3 bedrijven van C.J. Slijkoord , genaamd: "Het moet niet gekker worden."
De uitvoeringen zijn op: zaterdag 12, 19, 26 januari en 2 februari 2019. Noteert u deze data alvast in uw agenda!

U kunt de kaarten bestellen bij Harry Huisman. Verdere informatie kunt u ook in het volgende nummer lezen.

Herfst

Een vleugje rozengeur komt langs,
een boom verschiet van kleur.
de zwaluw trekt al richting zuid;
de herfst staat voor de deur.

De dagreis van de zomerzon,
wordt korter voor het oog,
steeds vroeger zakt zij in de zee;
’t wordt herfst, is haar betoog.

De wind rukt uit in volle vaart
en gooit zich in de strijd,
neemt brutaal van alles mee;
de herfst is nu een feit.

De nachten lang, de dagen kort
en weinig zonlicht meer,
maar God, de Schepper blijft altijd;
mijn Herder en mijn Heer.


Aagje Lingen