Kerknieuws uit 't Tonckeltje - december 2016

Kerkdiensten

24 december 22:00 uur Mevr. C. Dun
Kerstnachtdienst
25 december 09:30 uur Ds. R. Poede
1e Kerstdag
8 januari 10:00 uur Ds. R. Poede
Nieuwjaarsdienst
15 januari 10:00 uur Oecumenische dienst
R.K. kerk te Veendam
22 januari 11:00 uur Ds. R. Poede
29 januari 10:00 uur Mevr. C. Dun te Veendam
5 februari 10:00 uur Dhr. W. Th. van der Wal te Winschoten
12 februari 10:00 uur Ds. R. Poede

Iedereen is van harte welkom tot het bijwonen van bovenstaande diensten. Zijn er kleine kinderen, dan kan er voor oppas gezorgd worden. Mochten er 2 of meer oudere kinderen zijn, dan kan er kindernevendienst worden gehouden.

Info kerkdiensten

Kerstnachtdienst - 24 december
Stille nacht...
Kom, verwondert u hier mensen...
Bekende liederen. Oude verhalen.
Muziek, maar ook stilte.

Geen kerst zonder verhalen. We horen het Kerstverhaal. Ook het verhaal van een koning die God wilde zien.
'Er was eens een koning, die alles had bereikt wat hij wilde. Hij was de machtigste koning van de wereld. Alle mensen bogen voor hem en aan al zijn wensen werd voldaan. Toch had de koning nog één wens. Hij wilde God zien. Maar niemand kon aan die wens voldoen. Tot er op een dag iemand aanklopte bij het paleis. Een oude man, hij zag eruit als een herder... .'

Wij hopen samen met u een mooi Kerstfeest te vieren. Aanvang 22.00 uur.
Na de dienst is er voor degene die dat wil een kopje koffie / chocolademelk of glühwein, zodat u nog even kunt napraten.

Eerste Kerstdag - 25 december
Op deze dag vieren we de geboorte van Jezus Christus. Iedereen is van harte welkom voor het bijwonen van deze dienst. Denkt u er wel om dat deze dienst om 09.30 uur zal beginnen.

Zondag 1 januari
Op Nieuwjaarsdag zal er geen dienst gehouden worden.

Zondag 8 januari
Na deze dienst nodigen wij u van harte uit voor de traditionele nieuwjaarsvisite in het gebouw achter de kerk.

Zondag 15 januari
Op deze zondag zal er een Oecumenische Ontmoetingsdienst worden gehouden in de Kerk van de Norbertusparochie aan het Beneden Oosterdiep te Veendam, aanvang 10.00 uur, voorganger is ds. Simone van de Vrie en m.m.v. het gemengd Koor van de Katholieke kerk.

Zieken

- mevr. T. Meijer-Meijer, Plevierstraat 39
- dhr. J. Heukers, Zuidwending 159
- mevr. T. van den Hoven-Mensing, Zwaluwstraat 14
- dhr. M. Spijker, Zuidwending 26
- mevr. B. Kostwinder, Nieuwstraat 22
- dhr. J. Tepper, Zuidwending 125a

We wensen allen die ziek zijn en/of medische behandelingen ondergaan heel veel sterkte. Ook denken we aan hen die het moeilijk hebben of zich eenzaam voelen. Een kaartje of een bezoek wordt vaak op prijs gesteld.

Familieberichten

- geboren...
- ziekten...
- enz.

Wilt u een familiebericht doorgeven?
Dan kunt u dit mailen/schrijven/bellen naar het redactieadres van het Kerkblad, wat u kunt vinden op de pagina met algemene adresgegevens van de Hervormde Gemeente Ommelanderwijk-Zuidwending.
De redactie

Kerkrentmeesters

Actie Kerkbalans 2017
Zoals elk jaar is er in januari, de start van de Kerkbalans. Ook dit jaar willen wij graag weer een beroep op u doen. Het thema is: “Mijn kerk verbind “.
De campagne begint in de week van 22 januari 2017. In de week van 30 januari tot 5 februari worden de enveloppen weer opgehaald worden. In de dienst van zondag 5 februari zal de opbrengst bekend gemaakt worden. Wij hopen van harte dat u zoveel mogelijk meedoet.

Solidariteitskast 2016
Er zijn nog enkele personen die de bijdrage voor de solidariteitskas van 2016 nog niet hebben betaald. Wilt u, uw administratie nog eens nazien? Dank u voor uw medewerking.

De Kerkrentmeesters

Overdenking

Kerst begint voor mij altijd direct na Sinterklaas. Dat was ook dit jaar weer het geval. Zaterdag hadden we Sinterklaas gevierd met de kinderen en onze ouders. Mijn ouders durven niet meer ’s avonds te rijden en mijn vrouw bracht hen na afloop dus weer naar hun huis in Groningen. Ik was de boel nog aan het opruimen en in mijn hoofd was reeds een kerstliedje binnengeslopen. Zonder dat ik het door had was ik al een kerstliedje aan het neuriën, driving home for Christmas van Chris Rea. Toen ik mij daarvan bewust werd, heb ik onmiddellijk op YouTube het nummer opgezocht en galmde heerlijk mee door het huis. Toen mijn vrouw weer thuis kwam keek ze me met een glimlach aan en zei: “Is het weer zover?” Ik knikte ja, het is weer zover. Ieder jaar zijn er bij ons de vaste rituelen. Na kerst rijd ik opgewekt naar mijn kerstboomman in Odoorn, ik kom daar al jaren en hij weet wat voor boom ik wil hebben. Als ik aankom drinken we eerst een kop koffie, we nemen we het afgelopen jaar even door en gaan dan goedgemutst de tuin in. Op zoek naar die ene boom, een grote boom. Dat is een erfenis die ik van huis heb meegekregen, daar hadden we altijd een zo groot mogelijke boom, tot ergernis van mijn moeder, die liever een wat kleiner exemplaar wilde.
En als ik het over groot heb, is het ook groot. Een meter of vijf moet de boom zijn, een boom die het huis vult. Als we de boom gevonden zagen we hem om en maken we hem klaar voor vervoer. Mijn vrouw is het inmiddels gewend en kijkt niet meer op van mijn liefhebberij.

Thuis tuigen we de boom op, ik hou van een rijk versierde boom en ben niet zo van de gestileerde boom met alleen maar goud of wit. Bij ons hangt alles door elkaar en daar geniet ik van. Onder de boom staat altijd het kerststalletje, een oud stalletje dat al jaren meegaat en al vele kerstdagen heeft meegemaakt. Ik hou daarvan, het geeft een gevoel van nostalgie waar ik wel gevoelig voor ben. Het brengt mij weer terug naar een van de eerste kerstnacht diensten waar ik ben geweest. De voorganger sprak over het feit dat geboorte een teken van hoop is, je zet een kind op de wereld als je hoop hebt op betere tijden en dat vond en vind ik een mooie gedachte.

Ook nu speelt dat weer door mijn hoofd, Kerst het feest van de hoop, geborgenheid en licht. In deze tijd waarin er veel gesproken wordt over de boze burgers en dat mensen ontevreden zijn. Angst voor het onbekende dat komt, is dit een tegengeluid. Er zal misschien reden zijn voor angst en ontevredenheid, maar laten we daar niet in verdrinken, de andere kant is er ook. Kerst is het verhaal van hoop en ook van onze eigen rol daarin. (and so this is Christmas and what have you done, zongen John Lennon en Yoko Ono in 1972 al) Het is niet alleen maar kommer en kwel.
Terugkijkend op mijn kerstboomactie besefte ik dat ook heel goed. Ik mocht van mijn garagist een kar lenen om de boom te halen, koffie en warmte bij mijn kerstboomman, die met liefde met mij een boom uitzoekt. Ik besef mij dit is Kerst, het is al begonnen!

Ds. Raymond Poede.

Van de Kerkenraad

Gemeenteavond
Op dinsdag 29 november jl. hebben we een gemeenteavond gehouden, er waren in totaal 23 gemeenteleden aanwezig. Voorafgaande aan de vergadering hebben we een vesper gehouden in het gebouw. Op de agenda stond o.a. de begrotingen voor 2017 van de diakonie en de kerk. Beide begrotingen zijn door de aanwezigen goedgekeurd.
Na de pauze was het woord aan onze voorganger, die een verhaal deed over een geplande reis naar Rome, waar we ons op kunnen inschrijven. Hierover kunt u meer lezen verderop in dit krantje.

Nieuws van oud papier
In november heeft Dicky Jager voor het laatst meegedaan met oud papier ophalen. Na 25 jaar vindt hij het genoeg. Wij willen hem daarom hartelijk bedanken voor zijn inzet. Maar er moet natuurlijk wel weer een opvolger voor hem in de plaats komen.
Daarom doen we bij deze ook een oproep voor iemand die zijn plaats wil innemen. Je hoeft maar een keer per jaar lopen voor de kerk.
Opgave graag bij Grietje Flik. Telefoon: 61 49 58.

Piano gezocht
Op verzoek van een van onze organisten zijn we op zoek naar een piano voor in de kerk. Onze vraag is of u, of iemand die u kent, een piano heeft staan, die hij of zij niet meer gebruikt. Wij zouden dan graag met u in contact komen om te kijken wat de mogelijkheden zijn.
Mocht U diegene zijn dan kunt u contact opnemen met een kerkenraadslid.

Namens de kerkenraad,
Scriba Antje Nieboer

Chr. toneelvereniging Advendo

De toneelvereniging zal in verband met onvoorziene omstandigheden de uitvoeringen die in januari/februari 2017 gepland stonden helaas niet door kunnen laten gaan.
We vinden het erg jammer en hopen volgend jaar weer een blijspel of klucht voor u op de buhne te kunnen brengen.

Namens het bestuur,
Antje Nieboer

Rome reis

Van 23 tot met 27 oktober 2017 zijn wij voornemens, bij voldoende deelname, een reis naar Rome te organiseren. Bij gelegenheid vertelde ik dat ik dat eerder gedaan had voor mijn andere gemeente in Wagenborgen. Er waren toen verschillende mensen die aan mij vroegen of ik dat ook niet voor Ommelanderwijk-Zuidwending wilde doen en zo is het balletje gaan rollen.

Het doel van de reis is om in 5 dagen de hoogtepunten in Rome te gaan zien. Enkele onder voorbehoud onderdelen van het programma zijn:
Wandeling door Rome, Colosseum en Forum Romanum, Vaticaan en kerk der Friezen, San Clemente en het Lateranen complex en heel exclusief: we bezoeken het Heiligste der Heiligen (Heilige trap). Daarnaast zullen we op een van de avonden een bustour maken door verlicht Rome.

De kosten voor deze reis zijn ca. 550 euro per persoon. In deze reissom is inbegrepen; De vliegreis, verblijf in hotel, de excursies onder leiding van een Nederlands sprekende gids, de entrees en de bustour. Niet ingegrepen zijn de maaltijden, het vervoer van en naar het vliegveld in Nederland. Ook dient u uw eigen reis- en annuleringsverzekering af te sluiten.

Deelname aan deze reis is open. Iedereen die graag mee wil is welkom. U kunt zich opgeven tot en met 31 december, maar wees er snel bij want vol is vol.

U kunt zich opgeven bij Raymond Poede, via de e-mail: raymond@poede.nl of u kunt mij natuurlijk ook bellen (ook voor eventuele vragen): (050) 230 42 66.