Kerknieuws uit 't Tonckeltje - oktober 2016

Kerkdiensten

30 oktober 11:00 uur Ds. R. Poede
6 november 10:00 uur Mevr. M. van Vliet
Dankdag voor gewas en arbeid
13 november 10:00 uur Dhr. A. Huizinga te Veendam
20 november 09:30 uur Ds. R. Poede
Laatste zondag van het kerkelijk jaar
27 november 10:00 uur Mevr. H. Mertens te Meppen
1e Advent
4 december 10:00 uur Mevr. C. Dun te Veendam
2e Advent
11 december 10:00 uur Ds. R. Poede
Heilig Avondmaal
11 december 19:00 uur Ds. R. Poede
Kerstavondzang

Iedereen is van harte welkom tot het bijwonen van bovenstaande diensten. Zijn er kleine kinderen, dan kan er voor oppas gezorgd worden. Mochten er 2 of meer oudere kinderen zijn, dan kan er kindernevendienst worden gehouden.

Info kerkdiensten

Zondag 6 november
Deze zondag zal in het teken staan van de viering van “Dankdag voor gewas en arbeid”. Na de dienst worden alle aanwezigen van harte uitgenodigd voor het drinken van een kopje koffie of thee in de consistorie, waarna wij met elkaar de broodmaaltijd zullen gebruiken.

Zondag 20 november
Denkt u erom dat deze dienst om 09.30 uur begint.

We noemen in deze dienst hen die dit jaar zijn heengegaan. Aan de Paaskaars wordt een kaars ontstoken als teken van hoop. Hoop, dat de dood niet het laatste woord heeft.

Veel mensen putten hoop uit dit symbool en het kan helpen in het (soms moeilijke) rouwproces. De namen van hen die heengegaan zijn worden genoemd. De nabestaanden krijgen de gelegenheid om zelf een kaars aan te steken. Voor wie er voor kiest dit niet zelf te doen, wordt het gedaan.

Hierna is er voor iedereen gelegenheid een lichtje aan te steken om een dierbare te gedenken. Hun namen worden genoemd in hun hart.

Zondag 11 december
Op deze zondag zullen we met elkaar het Heilig Avondmaal gaan vieren. Na de dienst wordt u van harte uitgenodigd voor een kopje koffie of thee in het gebouw.

’s Avonds zullen we weer een Kerstavondzang gaan houden in onze kerk, onder leiding van ds. Raymond Poede. Aanvang 19.00 uur.
Het is de bedoeling om deze avond met elkaar de oude en nieuwe kerst-en adventsliederen te zingen. Mocht u een mooi kerstlied hebben, het maakt niet uit welke, en u wilt dat graag zingen op deze avond, geef het dan door. Uit alle ingezonden liederen wordt een mooie selectie gemaakt.

U kunt de liederen opgeven bij ds. Raymond Poede
E-mail: raymond@poede.nl of telefoon (050) 230 42 66.

Overdenking

Op sommige dagen merk je dat je ouder wordt. Ik zit nogal veel in de auto en heb daarbij vaak radio 1 aan. Zo blijf je een beetje op de hoogte van wat er in de wereld gebeurt en dat vind ik belangrijk. Als je mee wilt praten moet je ook een beetje weten waar het over gaat. Radio 1 is een zender die voornamelijk wat oudere luisteraars heeft, waartoe ik moet ik bekennen ook zo langzamerhand behoor. Dat betekent dat de muziek, die zo af en toe gedraaid wordt, ook vaak muziek is die ook wat ouder is, niet altijd, maar wel regelmatig.

Maar dan gebeurt het dat een van je zoons meerijdt in de auto en vol afgrijzen naar de muziek luistert; Pap wat is dit voor muziek, met andere woorden hoe kun jij hier naar luisteren! En voor ik het weet hebben ze het heft in handen genomen en wordt de radio op een andere zender gezet, 538 of Veronica of zoiets. Meestal klinkt dan de muziek die mij weer helemaal niets zegt of sterker nog die ik weer met afgrijzen beluister.

Maar soms komen we op wonderbaarlijke manier samen, als er plotseling een liedje op de radio komt wat mij zelfs bekend voorkomt. Bij goed beluisteren blijkt dat dan oude wijn in nieuwe zakken te zijn. Als ik dan zeg dat ik het nummer ken, kijken ze mij ongeloofwaardig aan. Ik leg dan uit dat dit een oud nummer is die opnieuw gemixt is. Thuis laat ik dan het origineel horen en dan blijken onze smaken toch weer te verschillen. Want waar zij het nieuwe nummer goed vinden hou ik toch vaak meer van het origineel.

Het zal de leeftijd wel zijn constateer niet alleen ik, maar ook mijn jongens. Toch respecteren we elkaars smaak en genieten beide van de muziek.

Muziek is namelijk iets moois, het roept emotie op en kan je in een bepaalde stemming brengen. Zo zag ik laatst weer het filmpje voorbijkomen van Maaike Ouboter met dat ik je mis. De jury van het programma zijn tot tranen toe geroerd als ze het liedje zingt. Prachtig.

Muziek is een essentieel onderdeel van de kerkdienst, ook in die liederen of orgelspel word ik soms geraakt. Het is de stilte en de muziek. Je kunt alles even loslaten en je laten meenemen door de muziek, met teksten die dichtbij komen.

Maar ook in de kerk zijn we met mensen van verschillende generaties en dus probeer ik een evenwicht te vinden in oud en nieuw. Zodat we samen de emotie van de liederen en muziek kunnen ervaren, want...

Muziek verbindt, soms meer dan woorden

Ds. Raymond Poede.

Zieken

- mevr. T. Stuut-Swart, Zuidwending 279
- mevr. A. Klok-Akkerman, Patrijsstraat 10
- mevr. G. de Boer-Mulder, Merellaan 16, Nieuwe Pekela

We wensen allen die ziek zijn en/of medische behandelingen ondergaan heel veel sterkte. Ook denken we aan hen die het moeilijk hebben of zich eenzaam voelen. Een kaartje of een bezoek wordt vaak op prijs gesteld.

Familieberichten

- geboren...
- ziekten...
- enz.

Wilt u een familiebericht doorgeven?
Dan kunt u dit mailen/schrijven/bellen naar het redactieadres van het Kerkblad, wat u kunt vinden op de pagina met algemene adresgegevens van de Hervormde Gemeente Ommelanderwijk-Zuidwending.
De redactie

Gemeenteavond

De gemeenteavond staat gepland op dinsdag 29 november 2016. Zet u deze datum alvast in uw agenda! De zondag voor de gemeenteavond, zal de agenda enz. uitgereikt worden.

Huwelijksvoltrekking
Op maandag 24 oktober zijn in onze kerk in het huwelijk getreden, Gert-Jan Farenhorst en Cynthia Slagter. We hopen dat ze een mooie dag hebben gehad en wensen hun alle goeds toe en Gods zegen.

Namens de kerkenraad,
Scriba Antje Nieboer

NOODOPROEP

Het Christelijk Mannenkoor Veendam doet hierbij een noodoproep aan alle mannen uit de omgeving, die het koor een warm hart toedragen.

Afgelopen voorjaar en zomer hebben door ziekte en verhuizing een groot aantal mannen ons koor moeten verlaten en daardoor zijn wij in grote problemen gekomen v.w.b bezetting van de stemmen.

Wij hebben onze optredens moeten annuleren en als zich geen nieuwe leden aanmelden moeten wij als koor na 48 jaar stoppen.

Mannen als u wilt dat het Christelijk Mannenkoor Veendam blijft bestaan, komt u dan vrijblijvend een repetitie bijwonen. Onze repetitieruimte is in de Hervormde Kerk, Kerkpad 5 te Ommelanderwijk.

inlichtingen: (0598) 62 69 93 of 62 22 35, of
zie onze website: www.christelijkmannenkoorveendam.nl

Chr. toneelvereniging Advendo

Wij zullen in 2017 voor u opvoeren een komedie in 3 bedrijven van Aris Bremer, genaamd: “Spijkerhart”.

De uitvoeringen zijn op: zaterdag 14, 21, 28 januari en 4 februari 2017. Noteert u deze data alvast in uw agenda!

U kunt de kaarten bestellen bij Harry Huisman.
Verdere informatie kunt u ook in het volgende nummer lezen.

Het wonder van geloven, zit stil in je verborgen.
Totdat het als een bloem, gaat bloeien op een morgen.

En God zichzelf laat zien en jij het wonder kan aanschouwen.
Dat je leven zo verrijken kan, omdat je kan vertrouwen.

Dat waar je ook heen gaat en wat je ook doet.
Het wonder je gids zal zijn, zodat je weet hoe je leven moet.

Sacrale Dans! Kom in de danskring!

Onderstaande uitnodiging is samengesteld door Ulrike Neuman onze gids die de Dans voor ons toegankelijk maakt.

Sacrale dans is een gebed of meditatie in beweging. Met eenvoudige passen en gebaren bewegen lichaam, geest, hart en ziel met elkaar. Gedragen door muziek van klassiek, modern en folklore. Tijdens het dansen ervaar je momenten van een geheel zijn in kwetsbaarheid, virtualiteit en vreugde dat ons in balans brengt. Geloof in beweging. We dansen nu al twee jaar in “Irene” of in de Marktpleinkerk in Winschoten.
Daarnaast is er een ochtendgroep in de “Ontmoeting” in Scheemda. Danservaring is niet nodig. Iedereen van 9 t/m 99 is welkom om een proefles mee te doen. Voor meer info neemt u gewoon contact op met Ulrike Neumann.

Data:
vrijdagen 2016: 28-11 en 16-12
vrijdagen 2017: 17-2, 17-3, 21-4, 19-5 en 23-6
Tijd: 19.30 – 21.00 uur
Locatie: Marktpleinkerk of “Irene” te Winschoten.

Data:
woensdagen 2016, 26-10 W, 9-11 S, 23-11 W, 7-12 S en 21-12 W
woensdagen 2017, 11-1 S en 25-1 W
Tijd: 10.11 – 11.30 uur
Kosten € 10,- p.p. per ochtend of avond.

Info en aanmelding: ulrike_neumann@hotmail.com
Marry van Vliet, danser in de danskring.