Kerknieuws uit 't Tonckeltje - januari 2021

Kerkdiensten

Er zullen tot en met zondag 28 februari geen diensten in onze kerk worden gehouden in verband met de lockdown.

Zieken

We wensen allen die ziek zijn en/of medische behandelingen ondergaan heel veel sterkte. Ook denken we aan hen die het moeilijk hebben of zich eenzaam voelen. Een kaartje of een bezoek wordt vaak op prijs gesteld.

Januari 2021

All by myself
Don’t wanna be
All by myself
Anymore
(Celine Dion- All by myself)

Dat het bijzondere tijden zijn heb ik onlangs aan den lijve mogen ondervinden. Op de tweede kerstdag merkte ik dat ik smaak en geur verlies had. De kerstkalkoen, met veel zorg klaargemaakt door twee van mijn zoons, smaakte als bordpapier. Eerst dacht ik nog dat het aan hun kookkunsten lag, maar bij navraag aan mijn tafelgenoten bleek dat ik de enige was die niets proefde. Dat is niet in de haak dacht ik gelijk. Die avond heb ik gelijk nog een test aangevraagd en de volgende dag kon ik terecht.
Dat testen op zich is al een bijzondere ervaring. Je komt aan met de auto en wordt door een teststraat geleid. Daar stond in mijn geval een jongeman met een wattenstaafje die hij eerst iets te ver in je keel duwt en daarna in je neus. Als ik dat gevoel moet beschrijven is het net alsof je in een zwembad aan het zwemmen bent en teveel water in je neus naar binnenkrijgt. Was het aangenaam? Nee, maar veel erger dan vervelend was het ook niet, ondanks de horrorverhalen die je soms hoort.
En dan begint het wachten en na twee uur had ik de uitslag; Positief! Oef, dan zit de schrik er even in. Maar dan begint het pas en besef je de grote impact die zo’n uitslag heeft op jou en de mensen om je heen. Want dan komen er allerlei maatregelen waar je je aan moet houden: ik moest 7 dagen in isolatie, all by myself. De rest van het gezin moest in quarantaine maar ook mijn moeder en schoonouders die de eerste kerstdag op bezoek waren geweest moesten in quarantaine. Toen besefte ik mij nog eens weer dat het positief zijn niet alleen voor mijzelf vervelend was, maar dat je gelijk de anderen meeneemt in spanning: heb ik het of heb ik het niet.

En je ook hen de vrijheid ontneemt.
Gelukkig bleek na vijf dagen dat zij allemaal negatief waren en dat ik godzijdank niemand anders besmet had. De zeven dagen in isolement waren bijzonder, mede door het feit dat mijn verjaardag en oud en nieuw in die periode vielen. Ik kan u verzekeren dat ik nog nooit zo’n vreemde verjaardag en jaarwisseling heb gehad en ook niet hoop dat nog eens te beleven.
Terwijl je in isolatie zit heb je genoeg tijd om na te denken en vraag je jezelf af hoe je het hebt kunnen krijgen. Ik hou mij goed aan de maatregelen denk ik zelf, maar een noodzakelijk bezoekje aan een gemeentelid in mijn andere gemeente is denk ik de boosdoener geweest. Ik ben er zelf gelukkig goed doorheen gekomen, weinig klachten gehad en daar ben ik heel dankbaar voor. Als ik de verhalen hoor, in mijn andere gemeente zijn inmiddels 2 mensen overleden aan Corona dan besef ik dat ik mijn handen dicht mag knijpen.
Ondanks het feit dat ik dacht goed op de hoogte te zijn, merk je pas hoe groot de impact op je leven en dat van je naasten is als je het zelf aan den lijve ondervindt.

We moeten nog even volhouden, in deze lockdown die weer verlengd is en de tijden daarna, de redding door middel van het vaccin is nabij maar tot die tijd:

Denk goed om u zelf en elkaar en blijf gezond!

Ds. Raymond Poede

Gestorvenen in de afgelopen periode

- 9 december 2020: dhr. J. Venema, Zuidwending 92
-26 december 2020: mw. L.A. Panman-Groenewolt, J. Bruggemalaan 35
- 6 januari 2021: dhr. H.R. Panman, J. Bruggemalaan 35
- 8 januari 2021: dhr. W. Akkermann, J. Vegterweg 1

En niemand weet wat leven is, alleen dat het gegeven is.
En dat van deze geheimenis, God het begin en einde is.

Giften kerk

Dhr. N. te V. - € 100,00
Fam. N. te N.P. - € 150,00
Fam. T te V. - € 200,00 (Kerstgift 2020)

Hartelijk dank voor uw gift.

Familieberichten

- geboorte...
- ziekte...
- huwelijk...
- bedankje...
- enz.

Wilt u een familiebericht in het Tonckeltje vermelden, stuur dit dan schriftelijk naar het 'redactieadres Het Kerkblad' vermeld verderop in 't Tonckeltje.
Onze kerk dient zich ook aan de AVG te houden en zal daarom met de grootste zorgvuldigheid omgaan met de persoonsgegevens.
Wij weten dat deze rubrieken goed gelezen en op prijs gesteld worden, maar helaas moeten wij ons ook aan de wet houden.

Kerkrentmeesters

Actie Kerkbalans 2021
Geef vandaag voor de kerk van morgen
Meer dan ooit missen we de warmte van andere mensen om ons heen: de handdruk bij een ontmoeting, een spontane knuffel, dat klopje op de schouder. Mensen zoeken verbinding, contact en genegenheid.
En de kerk is daarbij voor veel mensen niet weg te denken: samen komen om je geloof in God, maar ook je levenservaringen te delen met elkaar. Met elkaar dat geeft een bijzondere band.

Kerkbalans vraagt u om te investeren in een levende kerk tijdens en na corona. Omdat we mensen zijn, mensen die elkaar opzoeken in lastige, maar ook in mooie tijden.

Wilt u ook dat de kerk kan blijven doen waar ze al eeuwenlang voor staat? Geef dan vandaag voor de kerk van morgen. Dankzij uw bijdrage kan de kerk voortbestaan.

Namens de kerkrentmeesters,
Gert Jan Farenhorst en Harry Huisman

Van de Kerkenraad

Kerkdiensten en verhuur
De kerkenraad heeft hierover gediscussieerd, hoe gaan we in 2021 verder! Daar we niet weten hoe het zal lopen en op dit moment nog erg wisselend is met de positief geteste, heeft de kerkenraad besloten om in deze maanden eerst nog even door te gaan met het houden van minder diensten zoals we nu ook doen.

Tijdens de vorige melding van de lockdown, had de kerkenraad al besloten om de deuren van de kerk weer dicht te doen:
- om risico’s voor onze gemeenteleden te voorkomen
- om zo weinig mogelijke interactie en beweging van mensen te krijgen
- om het maatschappelijke effect, alles is dicht, dan wij ook
- om de zorg voor zover wij daar invloed op hebben, geen extra patiënten te geven

U heeft ook op de televisie kunnen horen en zien, dat de lockdown is verlengd naar 9 februari 2021. Daarom heeft de kerkenraad besloten de diensten van de maanden januari en februari niet door te laten gaan.

Laten we proberen met elkaar ieder op zijn eigen manier, in zijn eigen huis, er iets van te maken, zodat we het virus kunnen bestrijden en straks weer al is het dan misschien met een paar regeltjes, onze vrijheid weer terugkrijgen.
Bel of mail (indien van toepassing), stuur een kaartje naar elkaar, om met elkaar in contact te blijven, dit geeft toch een gevoel van samenzijn en om elkaar denken.

Daarnaast is er ook besloten dat er geen verhuur zal zijn voor het 1e kwartaal 2021 van het gebouw.

Warme groet en blijf gezond!

Namens de kerkenraad,
scriba Antje Nieboer

Echte vrienden

Echte vrienden blijven,
die leggen een hand op je schouder.
Troostende armen om je heen,
geven je een warm, gewenst gevoel.

Laten we in deze hectische tijd,
Echte vrienden voor elkaar zijn.
In Gods Geest elkaar steunen,
liefde en warmte geven.

Hij geeft ook om jou en mij,
en is altijd nabij.

A.N.