Kerknieuws uit 't Tonckeltje - november 2019

Kerkdiensten

1 december 10:00 uur Mevr. H. Mertens te Meppen
1e Advent
8 december 19:00 uur Ds. R. Poede
Kerstzandavond
15 december 11:00 uur Ds. R. Poede
3e Advent
22 december 10:00 uur Dhr. A. Huizinga te Veendam
4e Advent
24 december 221:00 uur Mevr. H. Mertens te Meppen
Kerstnachtdienst
25 december 09:30 uur Ds. R. Poede
1e Kerstdag
29 december 10:00 uur Dhr. W. Th. van der Wal
5 januari 10:00 uur Mevr. H. Mertens te Meppen
12 januari 10:00 uur Ds. R. Poede

Iedereen is van harte welkom tot het bijwonen van bovenstaande diensten. Zijn er kleine kinderen, dan kan er voor oppas gezorgd worden. Mochten er 2 of meer oudere kinderen zijn, dan kan er kindernevendienst worden gehouden.

Info kerkdiensten

zondag 8 december
Op deze zondag zullen we GEEN ochtend dienst hebben.
's Avonds zullen we een Kerstzangavond gaan houden in onze kerk, onder leiding van ds. Raymond Poede. Aanvang 19:00 uur.
Het is de bedoeling om deze avond met elkaar de oude en nieuwe kerst-en adventsliederen te zingen.

zondag 15 december
Denkt u er om dat deze dienst om 11:00 uur begint.

Kerstnachtdienst, dinsdag 24 december
Op Kerstavond zullen we weer de Kerstnachtdienst gaan houden, waarin we de traditionele Kerstliederen met elkaar zullen zingen. Aanvang 22:00 uur
Na de dienst is er voor degene die dat wil een kopje koffie / chocolademelk of glühwein, zodat u nog even kunt napraten.

Eerste Kerstdag, woensdag 25 december
Op deze dag vieren we de geboorte van Jezus Christus. Iedereen is van harte welkom voor het bijwonen van deze dienst. Denkt u er wel om dat deze dienst om 09.30 uur zal beginnen.

Zieken

We wensen allen die ziek zijn en/of medische behandelingen ondergaan heel veel sterkte. Ook denken we aan hen die het moeilijk hebben of zich eenzaam voelen. Een kaartje of een bezoek wordt vaak op prijs gesteld.

Familieberichten

- geboorte...
- ziekte...
- huwelijk...
- bedankje...
- enz.

Wilt u een familiebericht in het Tonckeltje vermelden, stuur dit dan schriftelijk naar het 'redactieadres Het Kerkblad' vermeld verderop in 't Tonckeltje.
Onze kerk dient zich ook aan de AVG te houden en zal daarom met de grootste zorgvuldigheid omgaan met de persoonsgegevens.
Wij weten dat deze rubrieken goed gelezen en op prijs gesteld worden, maar helaas moeten wij ons ook aan de wet houden.

The city that never sleeps

Afgelopen herfstvakantie ben ik in New York geweest. Het was voor mij de eerste keer dat ik deze miljoenenstad bezocht. Een bijzondere ervaring kan ik u verzekeren. Zoals u weet woon ik zelf midden op het platteland van Groningen, dan is het toch wel een kleine overgang naar de stad, die, zoals Frank Sinatra ooit zong, nooit slaapt.
Het was een overweldigende ervaring om tussen de wolkenkrabbers te lopen, om overal waar je kijkt mensen te zien die aan hun tempo van wandelen te zien altijd op weg zijn naar iets belangrijks. Wij zelf hebben ons als echte toeristen gedragen en zijn met de bus door heel Manhattan gereden, het eiland midden in New York.
Als je zo door New York heen rijdt, zie je de enorme verschillen in rijkdom. Aan de rand van het Central Park (een groot park midden op Manhattan) wonen de rijken der aarde. Veel beroemde filmsterren en zangers hebben daar een appartement dat minimaal een paar miljoen euro kost. En daar wonen ze dan niet eens het hele jaar door. Als je dan echter een paar kilometer doorrijdt, dan kom je in Harlem terecht. Een wijk die voornamelijk bevolkt wordt door afro-amerikanen. De huizen zijn er vervallen en de mensen hangen op de straathoeken, slenterend van de ene groep naar de ander. Ik denk dat in de praktijk deze groepen meer langs dan met elkaar leven. The American Dream dat je alles kunt worden, als je maar wilt, heeft daar zijn rafelige keerzijde.

Bij een bezoek aan New York hoort natuurlijk ook een bezoek aan de Times Square. Het plein waar iedere oudejaarsavond de New Yorkers zich verzamelen om samen de laatste minuten van het oude jaar af tellen. Een plein vol met beeldschermen met de meest uiteenlopende reclames.

Koop dit, koop dat en dat op mega formaat. New York in optima forma.

En toch was het iets kleins dat mij ontroerde in deze stad. Bij een bezoek aan het Central Park kwamen uit alle hoeken en gaten eekhoorntjes. Deze kleine beestjes trokken zich niets aan van de drukte. Ze gingen rustig van boom tot boom en af en toe zaten ze even stil om een nootje te eten. Een prachtig beeld.

Dit beeld bleef mij dan ook bij, en leerde mij weer dat we te midden van alle drukte soms even de tijd moeten nemen om even stil te staan bij het kleine.
Even stilstaan en gewoon even niets, behalve dan een eekhoorn.

Ds. Raymond Poede

Van de Kerkenraad

Schoonmaakdames van de kerk
Na vele jaren de kerk schoongemaakt te hebben, hebben de dames mevr. Meerburg, mevr. G. Flik en mevr. B. Broekema aangegeven te willen stoppen. Langs deze weg willen we alle drie de dames hartelijk bedanken.

Voor vervanging is de kerkenraad druk op zoek naar nieuwe vrijwilligers.

Zegt u, hier wil ik wel aan meewerken, uiteraard behoeft u het niet alleen te doen en ook niet elke week. Het betreft alleen het schoonmaken van de kerk. Heeft u interesse dan kunt u zich bij de scriba melden.

Dankdag voor gewas en arbeid, zondag 10 november
In het kader van de dankdag voor gewas en arbeid, heeft onze gemeente een aantal weken lang producten ingezameld. Deze producten waren bestemd voor de voedselbank. In de week van 11 november jl. zijn deze producten bij de Voedselbank Veendam–Menterwolde gebracht. Hier waren ze heel erg blij mee.
Alle gevers hartelijk dank voor uw bijdrage.

Spekkendikken op de Kerstmarkt
Op 14 december is er weer de traditionele Kerstmarkt. Ook dit jaar zal de Hervormde gemeente hierbij aanwezig zijn met de verkoop van spekkendikken. Heeft u zin om mee te helpen met de voorbereidingen en/of de verkoop, meld u zich dan aan bij een kerkenraadslid. U bent van harte welkom.

Lichtjesavond
Vrijdagavond 1 november jl. organiseerden we in samenwerking met Uitvaartverzorging Anny Munneke voor het eerst een Lichtjesavond. De paden op de begraafplaats en de route vanaf de kerk waren verlicht met kaarsjes. In de kerk kon iedereen een lichtje aansteken ter gedachtenis aan een dierbare en kon voor degene die daar belangstelling voor had een graflichtje meegenomen worden, om op een graf te plaatsen. In de kerk werd koffie/thee geschonken en was er gelegenheid om met elkaar in gesprek te gaan. We mochten deze avond ca. 75 mensen verwelkomen en hoorden vele positieve reacties.

Daarnaast willen we alle mensen bedanken die voor ons de potjes hebben verzamelt, het waren er heel veel. Hartelijk dank!

Advent/Kerststukje maken?
Van de Protestantse Gemeente Muntendam komt het onderstaande berichtje, heeft u zin om mee te doen, bent u van harte welkom:

Wat is er leuker dan een zelfgemaakt kerststukje?
Op zaterdag 7 december om 14.00 uur gaan we aan de slag, met de welkome hulp van Karin van Oosten. Karin zal zorgen voor materiaal en ideeën. Wie doet er mee?
Opgeven (ook voor evt. vervoer) bij:
Sieneke Schmaal, sienekeschmaal@home.nl, telefoon (0598) 8513 66 of
Corrie Dun, corriedun@hotmail.com, telefoon (0598) 62 35 62

Namens de kerkenraad,
scriba Antje Nieboer

Zondagmiddag 15 december

Op deze zondag zullen er 5 koren een Kerstzangdienst in onze kerk houden, te weten:
- De Vrouwen van nu Wildervank/Pekela
- Sursum Corda uit Oude Pekela
- Kerkkoor Vriescheloo
- Chr. Mannenensemble Pekela
- Duo Harmonie

De aanvang is 14.00 uur en de toegang is vrij.

Voor de inwendige mens zal er koffie, thee, glühwein, chocolademelk en cake te koop zijn.

Woensdagavond 18 december

De Vrouwen van Nu afdeling Ommelanderwijk zullen op deze avond hun Kerstavond gaan vieren in onze kerk. Aanvang 19:30 uur.

Mevrouw Gré Lenting zal deze avond d.m.v. verhaaltjes en gedichten verzorgen in samenwerking met het gemengde koor Instru-Voca uit Vlagtwedde. Zij zingen geestelijke en populaire liederen.

Denkt u: hé wat leuk, hier wil ik bij aanwezig zijn!

Dat kan, u bent van harte welkom en de toegang is gratis.