Kerknieuws uit 't Tonckeltje - juni 2017

Kerkdiensten

9 juli 11:00 uur Ds. R. Poede
23 juli geen dienst in onze kerk
6 augustus 09:30 uur Mevr. H. Mertens te Meppen
20 augustus 09:30 uur Mevr. C. Dun te Veendam
3 september 10:00 uur Ds. R. Poede
Startzondag
10 september 11:00 uur Ds. R. Poede
17 september 10:00 uur Mevr. H. Mertens te Meppen
24 september 10:00 uur Mevr. H. Mertens te Meppen

Iedereen is van harte welkom tot het bijwonen van bovenstaande diensten. Zijn er kleine kinderen, dan kan er voor oppas gezorgd worden. Mochten er 2 of meer oudere kinderen zijn, dan kan er kindernevendienst worden gehouden.

Info kerkdiensten

Zondag 9 juli
Normaal hebben we in de maand juli koffiedrinken na een dienst. Omdat deze dienst om 11.00 uur begint, hebben we besloten het om te draaien. U wordt van harte uitgenodigd om samen met ons om vanaf 10.00 uur een kopje koffie/thee voor de dienst te drinken.

Zondag 23 juli
Zal er in onze kerk geen dienst gehouden worden. U bent van harte welkom om de dienst bij te wonen, bij onze samenwerkingsgemeente de Prot. Gemeente Muntendam. Hier begint de dienst om 09.30 uur en zal als voorganger ds. J.T. Fortuin de dienst leiden.
Ook bent u altijd in Muntendam van harte welkom op de andere zondagen als wij geen dienst houden in onze kerk.

Diensten in augustus
In de maand augustus zal er eens in de veertien dagen een dienst zijn in onze kerk. Na deze diensten wordt u van harte uitgenodigd, om in het gebouw een kopje koffie of thee te komen drinken.

Denkt u erom dat vanaf zondag 3 september de diensten weer om 10.00 uur beginnen.

Zaterdag 2 september
Op deze zaterdag gaan we met alle vrijwilligers van de kerk, als dank een barbecue houden, zet u deze datum alvast in uw agenda!

Zondag 3 september

Deze dag zal de kerkdienst in het teken staan van het begin van het winterseizoen.

Adreswijziging
Het nieuwe adres van Henk en Roely Pietersen is:
Borgerspark 78, 9642 LR Veendam, (0598) 63 09 17

Zieken

- Mevr. G. de Boer-Mulder, Merellaan 16 te Nieuwe Pekela

We wensen allen die ziek zijn en/of medische behandelingen ondergaan heel veel sterkte. Ook denken we aan hen die het moeilijk hebben of zich eenzaam voelen. Een kaartje of een bezoek wordt vaak op prijs gesteld.

Gestorvenen in de afgelopen periode

18-06-2017: mevr. R. Biesot-de Jonge, Ommelanderwijk 141-1

En niemand weet wat leven is, alleen dat het gegeven is.
En dat van deze geheimenis, God het begin en einde is.

Familieberichten

- geboren...
- ziekten...
- enz.

Wilt u een familiebericht doorgeven?
Dan kunt u dit mailen/schrijven/bellen naar het redactieadres van het Kerkblad, wat u kunt vinden op de pagina met algemene adresgegevens van de Hervormde Gemeente Ommelanderwijk-Zuidwending.
De redactie

Overdenking

Als is het via een omweg, eigenlijk ben je altijd op weg naar huis. De vakanties staan weer voor de deur. We zijn dit jaar als laatste in Nederland aan de beurt, dat betekent dat we nog even moeten wachten, maar dat geeft ook de gelegenheid om de voorpret langer te laten duren.

Wij gaan dit jaar weer naar Italië, het land dat ons hart gestolen heeft. Vooral het feit dat het weer altijd goed is, spreekt ons erg aan. Als ik aan de vakantie denk stel ik mijzelf altijd de vraag wat nu leuker is: op vakantie gaan of weer thuiskomen? Misschien een vreemde vraag of misschien heeft u die vraag ook wel. Vooropgesteld dat ik het heerlijk vind om een paar weekjes op vakantie te gaan. Je doet nieuwe ervaringen en mooie verhalen op en leert, als je naar het buitenland gaat, een andere cultuur kennen. Je bent er even helemaal uit en dat geeft vaak nieuwe energie en nieuwe ideeën. Toch is het niet voor iedereen even gemakkelijk om tot rust te komen. Juist omdat je in de vakantie op een heel andere manier bij elkaar bent, kan dat soms ook tot spanningen leiden. Vakanties zijn wat dat betreft ook weleens een ijkpunt van de relatie genoemd. Als het daar goed gaat, gaat er meer goed.

Maar goed terug naar de vakantie. Juist omdat je ergens anders bent, kijk je ook weer anders naar je eigen thuis. In Zuid-Italië waar ik vaak kom, ziet het leven er zo op het eerste gezicht mooi en goed uit. Maar als je beter kijkt zie je dat een heleboel mensen zich amper kunnen redden en dat er heel wat zaken anders zijn dan bij ons. De wegen zijn er bv slecht onderhouden en er is veel afval op straat.

En dan ga je je eigen huis en omgeving en land ook weer wat beter waarderen. Dan is het na verloop van tijd ook weer goed en fijn om huiswaarts te gaan. Dan weet je weer hoe goed sommige dingen hier zijn, en natuurlijk is niet alles goed, dat weet ik ook wel, maar als je met frisse ogen weer leert kijken dan weet je: Het is toch weer fijn om thuis te zijn.

Ds. Raymond Poede

Van de Kerkenraad

Gemeenteavond
Op woensdag 31 mei jl. hebben we een gemeenteavond gehouden, er waren 28 gemeenteleden inclusief de kerkenraad aanwezig. Voordat we met elkaar gingen vergaderen hebben we eerst een vesper in de kerk gehouden. Daarna hebben we ons gestort op de jaarcijfers: diaconie / kerk / kerkhof van 2016.
Dit zag er weer netjes uit en alles werd door de aanwezige gemeenteleden goedgekeurd. Het was erg gezellig en na de afsluiting was er voor degene die daar behoefte aan had, de gelegenheid om even na te praten.

Rondje Kerk
De kerk is gevraagd of wij ook dit jaar wee mee wilden doen met het ‘Rondje Kerk’, de kerkenraad heeft aangegeven de kerk weer hiervoor open te stellen. De Stichting Vrienden van de Grote Kerk Veendam organiseert dit fietsevenement op zondagmiddag 27 augustus a.s. van 13.00 uur tot 17.00 uur.
Men gaat op een sportieve manier de prachtige kerken bezoeken, waar van alles is te bezichtigen en te beluisteren. Eventueel kan men de route ook met de auto afleggen. De route gaat langs de plaatsen Veendam, Meeden, Muntendam, Wildervank en Ommelanderwijk-Zuidwending en is ongeveer 25 km lang.
De fietsroutes zijn gratis te verkrijgen in de kerken.

Schade kerk
In oktober 2016 is een deel van het gipsplafond in de kerk naar beneden gekomen. Grote schrik bij onze gemeenteleden, een enorme chaos in onze kerk, overal stof en puin.
Een aantal banken en een groot stuk vloer is beschadigd en natuurlijk een heel groot stuk gipsplafond wat mist.

schade1

Na eerst de verzekering ingelicht te hebben en een groot aantal foto’s te hebben gemaakt, zijn we met man en macht bezig geweest om de kerk netjes te maken. Doch het bleek niet veilig om daar de eerstkomende zondag te kerken, gelukkig hebben we dan ons gebouw nog, die we konden gebruiken.
Er is een aannemer bezig geweest om het plafond in zoverre veilig te stellen dat we met een gerust hart onze erediensten kunnen hervatten in de kerk. Bij deze aannemer is een offerte opgevraagd om de schade te herstellen en deze is naar onze verzekering gezonden. Na ettelijke maanden met de verzekering over en weer te hebben gecorrespondeerd en getelefoneerd bleek dat we helaas niets vergoed krijgen, omdat de oorzaak van de schade geen gedekt risico is.
Grote strop dus, daar we de offerte van de aannemer als kleine en financieel niet erg krachtige gemeente niet kunnen betalen.

Hoe nu verder? We kunnen onze erediensten in de kerk houden maar we willen onze mooie onlangs gerestaureerde kerk graag weer in de oude luister herstellen.

schade2

Hier is geld voor nodig, we hopen dat u het met ons eens bent als we zeggen: we willen het mooie kerkje in het middelpunt van beide dorpen in stand houden.
Draagt u ons een warm hart toe, dan vragen wij u om een financiële bijdrage voor het herstel van de schade. U kunt deze gelden storten op het rekeningnummer NL76 RABO 0365 0039 64 t.n.v. de Hervormde gemeente en o.v.v. gift schade kerk.
Namens onze gemeente hartelijk dank.

Namens de Kerkenraad,
Sriba Antje Nieboer

Schoolexamens

De afgelopen periode zag je het weer: een vlag met een tas! GESLAAGD!! Van harte gefeliciteerd voor hen die geslaagd zijn in één keer en zij die een herkansing hebben gehad. Voor wie het dit jaar niet gelukt is, volgende keer meer succes. Na een jaar hard werken, kunnen jullie hopelijk állemaal genieten van de welverdiende zomervakantie!!

Vakantietijd is weer begonnen

De vakantietijd is weer begonnen, veel activiteiten staan op een laag pitje. Velen zijn/gaan van huis en genieten, soms ver weg, soms dichterbij huis, van een welverdiende tijd van rust. Anderen zijn thuis, kunnen niet met vakantie. Zij hebben soms niet de mogelijkheid, wat de reden ook mag zijn. Laten we als gemeente hen, niet vergeten. Een kaartje, een bezoekje of telefoontje maakt voor hen de dag vaak helemaal goed!

Barbeque

Zaterdag 2 september a.s. vanaf 17.30 uur wordt iedereen van harte uitgenodigd voor de barbecue bij/in het Gebouw. We beginnen met een kopje koffie of thee waarna we gaan barbecueën.

U/jij kunt zich tot en met 27 augustus opgeven bij de barbecuecommissie:
Frens Baas, telefoon (0598) 63 05 80
Albert Nieboer, telefoon (0597) 64 68 54

Het wordt erg gezellig, komt u ook???