Kerknieuws uit 't Tonckeltje - juni 2016

Kerkdiensten

10 juli 09:30 uur Ds. R. Poede
24 juli 09:30 uur Mevr. H. Mertens te Meppen
7 augustus 09:30 uur Ds. A. van der Zwaag te Wildervank
21 augustus 09:30 uur Mevr. C. Dun te Veendam
4 september 10:00 uur Ds. R. Poede
Startzondag
11 september 10:00 uur Mevr. C. Dun te Veendam
18 september 10:00 uur Ds. D. van Vliet te Veendam
25 september 11:00 uur Ds. R. Poede

Iedereen is van harte welkom tot het bijwonen van bovenstaande diensten. Zijn er kleine kinderen, dan kan er voor oppas gezorgd worden. Mochten er 2 of meer oudere kinderen zijn, dan kan er kindernevendienst worden gehouden.

Info kerkdiensten

Diensten in juli en augustus
In de maanden juli en augustus zal er eens in de veertien dagen een dienst zijn in onze kerk.
Na deze diensten wordt u van harte uitgenodigd, om in het gebouw een kopje koffie of thee te komen drinken.

Denkt u erom dat vanaf zondag 4 september de diensten weer om 10.00 uur beginnen.

Weekend zaterdag 3 september en zondag 4 september
Dit weekend staat geheel in het teken van de opening van het nieuwe winterseizoen. Zaterdag 3 september gaan we weer met elkaar de traditionele barbecue houden, zet u deze datum alvast in uw agenda!
Daarnaast zal op zondag 4 september een dienst worden gehouden. Informatie hierover leest u verderop in ’t Tonckeltje en/of ontvangt u nog.

Zieken

We wensen allen die ziek zijn en/of medische behandelingen ondergaan heel veel sterkte. Ook denken we aan hen die het moeilijk hebben of zich eenzaam voelen.
Een kaartje of een bezoek wordt vaak op prijs gesteld.

Gestorvenen in de afgelopen periode

- 1 juni 2016 - dhr. J. Prins, Ommelanderwijk 153

En niemand weet wat leven is, alleen dat het gegeven is.
En dat van deze geheimenis, God het begin en einde is.

Familieberichten

- geboren...
- ziekten...
- enz.

Wilt u een familiebericht doorgeven?
Dan kunt u dit mailen/schrijven/bellen naar het redactieadres van het Kerkblad, wat u kunt vinden op de pagina met algemene adresgegevens van de Hervormde Gemeente Ommelanderwijk-Zuidwending.
De redactie

Dankbaarheid

Enige tijd terug mocht ik aanwezig zijn bij de kerkelijke inzegening van het huwelijk van de jongere zus van onze schoondochter. Tijdens deze dienst werd het lied “Tienduizend redenen tot dankbaarheid” uit de Opwekkingsbundel gezongen. Een prachtig lied dat ik sindsdien bijna dagelijks beluister aan het begin van de dag.

Dankbaarheid maakt alles anders. Je kunt met een dankbare blik de nieuwe morgen bezien, dat je gezond kunt opstaan en dat je de zon ziet opgaan. Je bent dankbaar voor de adem die door je heen stroomt en voor de goede gaven van de natuur waarvan je bij je ontbijt kunt genieten. Dankbaarheid maakt je hart ruim en blij. Je bent niet gefixeerd op de dingen die je ergeren. Je bent niet direct gefrustreerd als er eens dingen mis gaan. Dankbaarheid maakt de geest open en helder en maakt ons open en ontvankelijk voor God.

Moet onze dankbaarheid niet allereerst en uiteindelijk uitgaan naar Hem die de gever is van alle goede gaven? Naar Hem die onze oorsprong en onze bestemming is? De liturgie van de kerk leert ons dat we God moeten danken, 'altijd en overal', dat wil zeggen, in alle omstandigheden. Dat is niet eenvoudig als die omstandigheden niet gelukkig zijn. Er is tegenslag en ongeluk, ziekte en lijden en dood, er is heel veel ellende op onze wereld, er zijn aanslagen en oorlogen. We leven in een wereld die onvermijdelijk onvolkomen is. En toch wordt ons, gelovige mensen, gevraagd Hem 'altijd en overal' te danken. Waarom? Omdat Hij evenzeer in goede als in kwade dagen ons blijvend omringt met zijn stille en beschermende aanwezigheid, omdat Hij ons zacht bij de hand neemt om ons, door alle onheil en wereldse onvolkomenheid heen, te brengen waar Hij ons hebben wil, naar een vreugde en een heerlijkheid waarvan, zoals Paulus zegt, geen aards lijden te vergelijken is. Bovendien zullen we ondervinden dat wat ons bezwaarlijk en onoverkomelijk lijkt, dikwijls een grotere gave verbergt dan de gaven die wijzelf zo kortzichtig verlangen.

God leidt ons soms langs andere wegen dan wij gepland hebben!

Begin de dag met dankbaarheid. Dankbaarheid omdat Hij ons dagelijks verzorgt met zijn goede gaven. Dankbaarheid omdat we mogen weten dat ons leven in Zijn hand mag zijn, wat er ook gebeurt. Laten wij die God loven met hart en ziel, met vol verstand en uit alle macht door het zingen van “Tienduizend redenen tot dankbaarheid”:

De zon komt op, maakt de morgen wakker
mijn dag begint met een lied voor U
Heer, wat er ook gebeurt en wat mij mag overkomen
laat mij nog zingen als de avond valt

Loof de Heer, o mijn ziel
O mijn ziel, prijs nu zijn heilige Naam
Met meer passie dan ooit
o mijn ziel, verheerlijk zijn heilige Naam

Heer, vol geduld toont U ons Uw liefde
Uw Naam is groot en Uw hart is zacht
Van al Uw goedheid wil ik blijven zingen
tienduizend redenen tot dankbaarheid

Loof de Heer, o mijn ziel
O mijn ziel, prijs nu zijn heilige Naam
Met meer passie dan ooit
o mijn ziel, verheerlijk zijn heilige Naam

Een warme groet,
Heleen Mertens

Gift voor de bloemen

- mevr. K. te V - € 10,00

Hartelijk dank voor uw gift.

Van de Kerkenraad

'Rondje kerk'
De kerk is gevraagd of wij ook mee wilden doen met het ‘Rondje Kerk’, welke door de Stichting Vrienden van de Grote Kerk Veendam wordt georganiseerd op zondagmiddag 28 augustus a.s..
De kerkenraad heeft aangegeven de kerk open te doen en er zal op het orgel gespeelt worden. Zet u deze datum in uw agenda en verdere informatie leest u verderop.

Vrijwilligers van de beide dorpen
Eind april zijn we met een aantal vrijwilligers weer begonnen met o.a. het onkruidvrij maken van het kerkhof en rond de kerk. Mocht u zin hebben om mee te helpen dat kan dit, we beginnen om 8.00 uur met een kopje koffie/thee en gaan dan aan de slag tot ongeveer 12.00 uur.
Voor nadere informatie en de data kunt u zich melden bij Henk Pietersen 0598-630917 of Albert Nieboer 0597-646854.

Namens de kerkenraad,
Scriba Antje Nieboer

Kerkhof

Bij deze willen wij u vragen om diegene die bloemen en kerstbakjes plaatsen op een graf, deze ook weer willen opruimen als ze zijn uitgebloeid. Als de verdorde boeketten en bakjes zijn opgeruimd, lijkt dit een stuk netter.

Namens de vrijwilligersgroep kerkhof alvast bedankt.

Schoolexamens

GESLAAGD!! Van harte gefeliciteerd voor hen die geslaagd zijn in één keer en zij die een herkansing hebben gehad. Voor wie het dit jaar niet gelukt is, volgende keer meer succes. Na een jaar hard werken, kunnen jullie hopelijk állemaal genieten van de welverdiende zomervakantie!!

Vakantietijd is weer begonnen

De vakantietijd is weer begonnen, veel activiteiten staan op een laag pitje. Velen zijn/gaan van huis en genieten, soms ver weg, soms dichterbij huis, van een welverdiende tijd van rust. Anderen zijn thuis, kunnen niet met vakantie. Zij hebben soms niet de mogelijkheid, wat de reden ook mag zijn. Laten we als gemeente hen, niet vergeten. Een kaartje, een bezoekje of telefoontje maakt voor hen de dag vaak helemaal goed!

'Rondje kerk'

De stichting Vrienden van de Grote Kerk Veendam heeft in samenwerking met vijf andere kerken een ‘Rondje Kerk’ georganiseerd. ‘Rondje Kerk’ is een fietstocht van kerk naar kerk, die bij iedere deelnemende kerk kan beginnen.
Van Muntendam naar Meeden en van Meeden naar Ommelanderwijk, Wildervank en Veendam en terug naar Muntendam. De route is totaal ongeveer 25 km lang en kan eventueel ook met de auto gereden worden.

De kerken zijn op zondag 28 augustus a.s. open van 14.00 uur tot 17.00 uur. Er zijn rondleiders aanwezig.

Bezoekers kunnen op een sportieve manier de prachtige kerken bekijken, er wordt gemusiceerd, waarbij plezier hebben in muziek centraal staat. De fietsroutes zijn gratis te verkrijgen in de kerken.

De volgende kerken doen mee: Prot. Kerk Muntendam; Prot. Kerk Meeden; Hervormde kerk Ommelanderwijk, Grote Kerk Wildervank, RK-Kerk Veendam en Grote Kerk Veendam. De totale lengte van de fietstocht is 25,5 kilometer.